Je kunt gehoorschade krijgen door het gebruik van wattenstaafjes. Zo maak jij je oren wél op een veilige manier schoon.

Waarom je moet stoppen met het gebruik van wattenstaafjes als jij je oren schoonmaakt

En vooral ook hoe je het wél kunt doen

© Getty Images

Maak jij je oren schoon met wattenstaafjes? Wellicht is het een idee om dat na het lezen van dit artikel niet meer te doen, of in ieder geval anders. De website van gehoortest waarschuwt er namelijk voor dat je er, je raadt het al, gehoorschade van krijgt.

Problemen
Mensen die hun oren geregeld schoonmaken met een wattenstaafje hebben geregeld een deuk in hun trommelvlies, daarnaast kan het zelfs voor een gat zorgen. Ook kun je een ontsteking krijgen door een afgebroken staafje of juist teveel, vastzittend oorsmeer in je oren creëren.

Een oor reinigt zichzelf
KNO-arts Duijndam van Linschoten zeg tegen RTL Nieuws dat je jouw oren niet hoeft te reinigen. “In principe is het helemaal niet nodig om je oren schoon te maken. Een oor reinigt zichzelf.”De enige reden blijft omdat oorsmeer er niet verzorgd uitziet, want oorsmeer heeft juist veel voordelen. Zo stoot het water af, beschermte het de dunne gehoorgang tegen uitdroging, vangt het vuil en stof op en is het een afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels, zo lezen we op de website van Dokter.nl.

Wat als je ze tóch wil gebruiken?
Kun je het niet laten? Duijndam adviseert om je oren niet vaker dan vier keer per maand schoon te maken, en dit alleen te doen na het douchen. De stoom zorgt er namelijk voor dat het oorsmeer zachter wordt en dit makkelijker verwijderd wordt. Dokter.nl geeft aan dat je ze wel kan gebruiken, maar op een andere manier dan voor veel mensen gebruikelijk. Zij adviseren dat je heel ondiep moet gaan met je staafje: het wattenpluimpje moet altijd in zijn geheel zichtbaar blijven.

Alternatieven
Wel je oren reinigen maar zonder de stokjes? Met een paar druppels babyolie kom je heel ver, zo lezen we op KNO. Dit weekt het oorsmeer los, zodat je oren zich makkelijker zelf reinigen. Maar ook met enkel lauw water kom je heel ver, vermeldt gezondheidsnet. Wordt het tijd voor het grotere geschud? Je kunt altijd naar de huisarts gaan om je oren uit te laten spuiten.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten