Dit doet wekelijks boksen voor je lichaam

Ehm jep, je moet er écht aan geloven

Sportswoman doing boxing working outdoors
jacoblundGetty Images

Er is één sport waar ik het Spaans benauwd van krijg alleen al door ernaar te kijken, laat staan het zelf te doen. (Kick)boksen... Als ik fanatiekelingen in mijn sportschool zie zwoegen tegen zo'n boksbal (of tegen elkaar), raak ik al in paniek. Niet alleen omdat ik bang ben dat ik na vijf minuten out (of over mijn nek) ga wegens zuurstofgebrek, maar ook omdat ik bang ben dat ik door een onverwachte rechtse met een scheve neus (of klaplong) op een brancard eindig.

Dat ik de vechtsport met een grote boog uit de weg ga, neemt niet weg dat de sport steeds populairder wordt. Niet alleen bij mannen, maar vooral ook bij vrouwen. Niet zo gek ook. Na wat research (zie onderstaande) is een ding zeker; boksen is goed voor werkelijk álles.

Alles wordt aangepakt
Als er één sport is die goed is voor je hele lichaam, is het boksen. Boksen is cardio- en krachttraining in een. Niet alleen train je je conditie en kracht, maar ook je reactievermogen, behendigheid, evenwicht en coördinatie. Oh, en daarbovenop verminder je ook je stressniveau.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Ijzersterke conditie

Boksen is een vorm van HIIT-training (High Intensity Interval Training). Dit betekent dat je periodes van zeer intensief bewegen afwisselt met pauzes. Je uithoudingsvermogen gaat daardoor razendsnel vooruit. Niet alleen stoot of trap je tegen de zak, tussendoor doe je ook squats, planken, burpees en push ups.

2 Alles in één

Boksen is een full body workout; je traint zowel je boven- als onderlichaam. Je bespaart dus flink wat tijd.

3 Stressverlagend

Je kunt ongegeneerd, maar wel gecontroleerd, schoppen en slaan. Je kunt je vrijuit afreageren en zet je brein even in standje 'uit'. Je stresslevel gaat hierdoor omlaag en je endorfines (gelukshormoon) omhoog.

4 Calorieën burner

Door de hoge intensiteit verbrand je enorm veel calorieën, tot wel 830 per uur (afhankelijk van snelheid, lengte, gewicht etc.).

5 Behendigheid

Door de kicks krijg je een goede balans en verbeter je je behendigheid.

6 Buikspieren

Door de verschillende, intensieve bewegingen krijg je binnen korte tijd een strak figuur. Vooral je buikspieren worden aangesproken. Door de manier waarop je je lichaam steeds indraait, train je je buikspieren twee keer zo hard als bij het doen van sit-ups.

7 Zelfverdediging

Naast alle fysieke en mentale voordelen is het gelijk ook een cursus zelfverdediging. Het is tenslotte een vechtsport. Treurig maar waar; als vrouw zijnde is dat toch mooi meegenomen.

8 Boxing gear

Ondanks dat je bokshandschoenen na een tijd naar een mix van tenenkaas en rotte eieren (hallo oud zweet en synthetische stofjes) ruiken, zijn ze wel heel leuk om naar te kijken. Inmiddels zijn ze in veel verschillende kleuren en motieven verkrijgbaar.

9 Geen smoesjes meer

Je snapt het: gevalletje niet lullen, maar boksen. Zwaar, maar waar: het wordt tijd om die (stink)bokshandschoenen aan te trekken en eraan te geloven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body