Je vagina kan 200% groter worden tijdens de seks en 19 andere feitjes die je wil weten over je lady parts

Tijd om je vajayjay beter te leren kennen...

they come in all different shapes and sizes
Adene SanchezGetty Images

Vagina's, vulva's, vajayjay's of hoe je ze ook noemt; ze bezorgen ons plezier, pijn en letterlijk het leven. Best wel fantastisch, maar hoe goed ken jij die van jouw eigenlijk?

Wij bij Glamour vinden dat de kennis over het algemeen best beter mag en daarom hebben wij twintig feitjes op een rij gezet die je waarschijnlijk nog niet over je lady parts wist.

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 De vagina is een zelfreinigend orgaan

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk dacht, heeft je vagina geen hulp nodig om schoon te blijven. Ze produceert haar eigen beschermende substanties om af te komen van ongewilde vloeistoffen of bacteriën. Sterker nog, 'behulpzame producten' om je vagina schoon te houden doen vaak meer kwaad dan dat ze goed doen. Het brengt de pH waarde uit balans en dit zorgt voor een verhoogde kans op irritatie. De veiligste manier om alles schoon te houden? Was enkel met water en laat de rest over aan de natuur.

2 Een orgasme werkt beter dan Ibuprofen

"Vanavond even niet, ik heb hoofpijn..." Als je een orgasme hebt sturen je hersenen een hele stroom van feel good chemicaliën je lichaam in; je kent ze misschien beter als endorfines. Die werken als een soort natuurlijke morfine. Het resultaat daarvan? Niet alleen een gevoel van euforie, maar ook een pijnstiller

3 Kleinere vrouwen hebben geen strakkere vagina

Het is een mythe dat kleine, smallere vrouwen strakkere vagina's hebben dan lange of vollere vrouwen. Het is daarnaast sowieso zeer onwaarschijnlijk dat je een 'strakke' vagina hebt. Vagina's zijn elastisch en rekken uit en worden groter – soms zelfs twee keer hun grootte – tijdens de seks, daar heeft lengte geen invloed op.

Seksuologe Janice Hiller is het hier mee eens: "Kleinere, dunnere vrouwen hebben een smallere bekkenstructuur, maar dat heeft niks te maken met andere interne organen. Soms is bevallen lastiger voor kleinere vrouwen, maar er is geen bewijs dat zij een strakkere vagina hebben. Dat is een mythe.

Als het daar beneden toch wat strakker voelt, kan het zijn dat je maagdenvlies dikker is of de spieren rondom je vagina strakker aanspannen. Voelt het te strak? Raadpleeg dan een huisarts.

4 De G-spot werd pas in 1940 ontdekt

Het lijkt erop dat de mens daar beneden niet echt wist wat 'ie aan het doen was, tot de jaren veertig. Toen identificeerde dr. Ernest Gränfenberg - de Duitse peetvader van de gynaecologie - de erogene zone die bekend staat als de G-spot. Die plek kreeg trouwens pas in 1982 zijn huidige naam en is vernoemd naar zijn ontdekker; Gränfenberg.

5 Jongens en meisjes, allemaal hetzelfde...

Ze zien er nu misschien een beetje anders uit, maar clitorissen en penissen beginnen hun leven eigenlijk met precies hetzelfde bundel weefsel. Gedurende de eerste acht weken vanaf de groei in de baarmoeder ontwikkelt de ongedifferentieerde genitale groep cellen – die alle embryo's hebben – zich tot een clitoris of een penis, afhankelijk van de hormooninstructies die het ontvangt. Dit betekent dat de clitoris eigenlijk is gevormd uit hetzelfde weefsel dat de eikel en de bovenste schacht van de penis zou zijn geworden als het embryo ‘mannelijke’ hormonen had gekregen.

>> Hoe vanzelfsprekend is seks als je vaginisme hebt?

6 Niet alle schimmels zijn slecht...

Schimmelinfecties zijn eigenlijk gewoon een overmatige groei van organismen die al in je vagina voorkomen. Ze hebben de neiging meer te groeien als je immuunsysteem laag is, je dieet slecht is, je antibiotica gebruikt of zelfs een paar keer te vaak nylon ondergoed draagt. Om te voorkomen dat de schimmel de overhand krijgt, is het goed om te letten op de inname van brood en suiker en helpt katoenen ondergoed om de boel rustig te krijgen.

7 We kennen allemaal de G-spot, maar wat is de A-spot?

Als je nog nooit van de A-Spot hebt gehoord, zorg er dan voor dat je die leert kennen: het is de sleutel tot sterkere, betere, langere orgasmes, en het goed doen is een enkele reis naar plezierstad. De Anterieure Fornix Erogene Zone - om de technische term te gebruiken - is een zacht stukje weefsel dat zich aan het einde van je vagina en net voor de baarmoederhals bevindt. Wanneer het wordt gestimuleerd reageert het met orgastische samentrekkingen en produceert het een natuurlijk glijmiddel. Gecombineerd met G-Spot-stimulatie is onze nieuwe vriend de A-Spot onverslaanbaar in de slaapkamer.

8 Gezonde vagina's ruik je niet

Een gezonde vagina ruik je (bijna) niet, dus wanneer er een sterkere geur uit komt kan dit duiden op potentiële gezondheidsproblemen. Een verandering in je natuurlijke geur kan er op wijzen dat je uitgedroogd bent, een schimmelinfectie hebt of dat je teveel vitamine supplementen neemt. Blijf je je vagina ruiken? Check dan met je huisarts wat er aan de hand kan zijn.

9 Mannen zijn niet de enigen die ejaculeren

Heb je ooit het gevoel gehad dat je tijdens de seks moest plassen, op het punt stond om je in te houden en dan die drang volledig te verliezen? Misschien heb je jezelf dan ongewild tegengehouden van een vrouwelijke ejaculatie.

Net als de G-Spot moet de exacte werking van dit seksuele wonder nog volledig worden ontcijferd, maar de meest geaccepteerde theorie is dat een vloeistof (bestaande uit glucose, prostaatzuurfosfaat en twee ingrediënten die vaak in urine worden aangetroffen) zich ophoopt in het sponsachtige weefsel van de G-Spot wanneer het herhaaldelijk wordt gestimuleerd, voordat het uit de urethra schiet.

"Vrouwelijke ejaculatie is zeer zeldzaam, en het is niet duidelijk hoe het gebeurt", zegt Janice Hiller. "Het heeft niet echt te maken met sensaties of een goed gevoel, dus het is niet iets dat je met je partner probeert te bereiken of na te streven. De kans is groot dat je het niet kunt. "

10 Grootte maakt echt (echt) niet uit...

De gemiddelde vagina is ongeveer zeven tot acht centimeter en kan zich uitstrekken tot tien centimeter in opgewonden stand. Dit betekent dat een penis van welke grootte dan ook altijd de hele vagina zal innemen, of je partner moet een penis kleiner dan zeven centimeter hebben.

Benieuwd hoe een gemiddelde penis van vijftien centimeter past? De vagina kan zich tot wel 200% van zijn eigen grootte vergroten, wanneer iets van een groter formaat slowly but steady wordt geïntroduceerd.

>> Wat je vagina je probeert te vertellen over je gezondheid

11 Iets met zwaarden en schedes

Heb je je ooit afgevraagd waar de naam 'vagina' vandaan komt? Het is eigenlijk een Latijns woord dat 'schede' betekent. Als in, een zwaard dat in een schede glijdt. We kunnen honderd miljoen minder gare benamingen verzinnen, maar dit is wat de Romeinen er van gemaakt hebben.

12 Niet elke vrouw heeft een G-spot

Wetenschappers hebben de specifieke plaats van de G-spot pas in 2008 ontdekt, maar kwamen er tijdens onderzoek hiernaar ook achter dat miljoenen vrouwen er geen hebben. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die zeker wisten dat ze een G-spot hadden – op een plek rond twee centimeter aan de bovenkant van de vagina – hebben significant dikker weefsel in die zone dan vrouwen die het niet zeker wisten. Bloedonderzoek laat daarnaast ook zien dat de lucky ladies een hoger level van chemicaliën in hun bloed hebben die wijzen op een betere seksuele functie.

13 ... en niet alle G-spot's doen hetzelfde

Als je een van de gelukkigen bent die gezegend zijn met dit gewilde plekje van plezier, dan is het misschien goed om te weten dat elke G-spot anders reageert op stimulatie.

"Vrouwen hebben hele verschillende ervaringen, de meeste vinden het heel fijn en opwindend," zegt Janice Hiller. "Sommigen hebben ook een negatieve ervaring met de G-spot en voelen zich oncomfortabel of angstig en houden niet van de stimulatie. Dus er zijn verschillende reacties. Maar de meesten vinden het wel plezier."

Wij weten wel wat we liever zouden willen...

14 Vagina's slinken weer na een bevalling

Het is een eng vooruitzicht om eenklein mensje door je vagina heen te duwen waardoor ze meer dan drie keer zo groot wordt. Maar, in tegenstelling tot de horrorverhalen die je misschien hebt gehoord, slinken de meeste vagina's weer terug naar de normale vorm en grootte na een bevalling. Het zal misschien een paar maanden duren, maar het komt weer goed, zodat jij en je partner weer van seks kunnen genieten zoals jullie dat daarvoor ook deden. Wil je het helingsproces versnellen? Probeer dan eens bekkenoefeningen.

15 Stop met waxen! Schaamhaar heb je met een reden...

Je kan er voor kiezen om jouw schaamhaar te scheren of het er in een keer af te waxen – maar schaamhaar heeft echt een functie. Naast dat het een goede indicator was van seksuele volwassenheid in de oertijd, denkt men dat de haren externe frictie tijdens de seks tegen gaan. Daarnaast verzamelen de haren feromonen en beschermen ze je tegen verschillende soorten huidproblemen als infecties, uitslag of acne. Denk daar maar eens over na voor je een full Brazilian boekt!

>> To wax or not to wax: een harige kwestie

16 Tampons kunnen nergens naartoe

Luister goed: tampons kunnen niet kwijtraken. Het is voor een tampon onmogelijk om naar boven te schieten naar je baarmoeder of andere organen, omdat de bekken – die aan de bovenkant van de vagina zit – zo klein en moeilijk te forceren is, dat er alleen vloeistoffen en sperma doorheen kunnen (behalve als je moet bevallen, natuurlijk). Het is aannemelijker wanneer je je tampon bent vergeten uit te doen dat deze is gekanteld en naar de bovenkant van je vagina is geschoven. Als dit het geval is, maak dan een afspraak met de huisarts zodat deze hem zo snel mogelijk kan verwijderen.

17 Versterk je bekken met Kegel-oefeningen

"Kegel-oefeningen zijn heel waardevol omdat ze de bekkenbodemspieren versterken," zegt Janice HIller. "Dit kan helpen de seksuele spanning te versterken en houdt dat gebied getraind en sterk."

De voordelen van de Kegel-oefeningen gaan van betere ondersteuning en herstel na een bevalling tot het voorkomen van incontinentie op latere leeftijd. Kegel-oefeningen doe je door jezelf voor te stellen dat je moet plassen en het wil ophouden; span de spieren rond je buik en billen aan, ontspan en herhaal dit. Je kunt ze zelfs doen nu je dit artikel aan het lezen bent. Probeer het maar!

18 Vagina's met tanden

Nou, nee eigenijk niet. Er gaan al honderden jaren wilde verhalen rond over de vagina dentata. Vertaald uit het Latijn betekent het 'vagina met tanden' en verschillende culturen en volkoren kennen de verhalen van dit verschijnsel (misschien zag je 't laatst nog voorbij komen in de nieuwe Borat-film). Vaak kwamen de gebekte vagina's voor in verhalen over de gevaren van ongehuwde seks met een vrouw of over verkrachting.

"Je had het vast al geraden, maar dit is een mythe," bevestigt Janice Hiller. "Het is iets wat is bedacht om mannen bang te maken. Het is van de zotte."

19 Afscheiding is schoon!

Als je fit en gezond bent, is je afscheiding – het witte of doorzichtige vocht dat uit je vagina komt – schoon en geurloos. Afscheiding is helemaal niet vies en zit vol goede bacteriën om je vagina te beschermen tegen infectie, te dienen als glijmiddel en je vagina schoon te houden. Als je overmatige afscheiding produceert, een kleurverandering opmerkt of last hebt van jeuk en irritatie is het goed om een afspraak te maken bij de huisarts. Het kan dan goed zijn dat je een probleempje daar beneden hebt.

20 Orgasmes starten in je hersenen, niet in je vagina

Denk je dat het overweldigende, lekkere gevoel tussen je benen vandaan komt? Niet dus! Een orgasme begint tussen je oren, wanneer bepaalde hersenbanen in het deel van je hersenen waar emoties, verlangens en impulsen worden geregeld blokkeren terwijl andere hersenbanen juist een dopamine shot krijgen. Niet gek dat we altijd dat gevoel najagen.

>> De bizarste Nederlandse benamingen voor een vagina

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body