Hoe kom je aan roos en vooral: hoe kom je ervan af?

Kun je eindelijk weer dat zwarte jurkje aan

hoe-kom-je-van-roos-af
Unsplash

Heb ik net mijn zwarte lievelingstrui aangetrokken, wil ik 'm na een paar uur alweer uittrekken omdat er een halve lawine aan roos op mijn schouders is gevallen. Want alle mensen die in 'team-roos' zitten weten; donkere kleding plus roos, staat gelijk aan gedoe.

Jeuk, schilfers, jeuk, schilfers
Ik ben constant bezig met de witte schilfertjes (vies woord) die mogelijk op mijn kleding te zien zijn. Daarom doe ik dus vaak maar geen zwarte kleding aan of check ik elke 10 minuten of ik er nog degelijk bij loop. Naast dat het er niet smakelijk uitziet, jeukt het ook nog eens. Probeer daar maar eens van af te blijven.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: waar kokosolie wel niet handig voor is (onder meer roos!)

What to do?
Kortom, roos is irritant. Je kunt er weinig aan doen, maar het ziet er onsmakelijk uit. Hoe sneller je ervan af komt, hoe beter. Daarom duik ik eens in de wondere wereld van het hinderlijke fenomeen genaamd 'hoofdroos'. Eens kijken waar het nu eigenlijk vandaan komt en belangrijker, hoe ik er weer vanaf kom.

Wat is roos?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is roos? De schilfertjes die op je kleding vallen, zijn oude huidcellen die loslaten van de hoofdhuid. Aan de onderkant worden nieuwe cellen gevormd, aan de bovenkant laten oude cellen los. Deze schilfertjes zijn bij een normale huid klein en onzichtbaar.

Een schouder vol
Als je roos hebt, verloopt het vernieuwingsproces van cellen sneller dan normaal waardoor de schilfers zichtbaar worden. Daarnaast blijven de oude huidcellen aan elkaar klonteren, waardoor de schilfers groter en zichtbaarder zijn. Dit wordt ook wel eczeem genoemd, in het specifieke geval van hoofdroos, met een mooi woord, pityriasis capitis.

Oorzaken
Gek genoeg is er (nog) niet echt een reden waarom de een wel roos heeft en de ander niet. Wel kunnen bepaalde factoren een rol spelen, zoals de vetheid van de huid (talgproductie), aanwezigheid van bepaalde gisten en aanleg voor roos. Ook kunnen overige factoren als een droge hoofdhuid door shampoo (of andere haarproducten) of het klimaat een rol spelen.

Fabels
Om meteen even een paar fabels de wereld uit te helpen: mensen met donker haar zouden er eerder last van hebben. Onzin, bij mensen met blond of rossig haar valt roos alleen minder op. Ook wordt vaak gedacht dat het een kwestie van hygiëne is. Als je het haar maar genoeg wast, zou je er geen last van hebben... Ook verre van waar.

Oké, genoeg over de oorzaken van roos. Wat kunnen we er tegen doen? Hier een aantal opties die zouden kunnen helpen:

 • Niet krabben, hoe verleidelijk het ook is. Wanneer je krabt, wordt roos alleen maar erger. Als je er vanaf kunt blijven, krijgt je hoofdhuid de tijd om te herstellen en gaat het in veel gevallen vanzelf over.
 • Was je haar minder vaak. Als je het wast, doe dit dan met een milde of pH-neutrale shampoo. Zorg ervoor dat je shampoo- of zeepresten goed verwijderd om irritatie van de hoofdhuid te voorkomen.
 • Douche liever korter en kouder dan langer en warmer. Te warm douchen droogt je huid uit, dus ook je hoofdhuid.
 • Geniet van elke zonnestraal. Roos wordt erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Zonlicht geeft juist verbetering.
 • Voedingssupplementen als vitamine A en B6 zouden het kunnen verminderen.
 • Trek je keukenkastje eens open voor om het op je hoofdhuid in te masseren: appelazijn, tea tree olie en kokosolie.
 • Mocht het niet overgaan, dan kun je ook de huisarts inschakelen voor een medicinale shampoo.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Haar