Keratine, dat gebruik je om krullen mee te verzorgen en soms zelfs te steilen, toch? Dat klopt, maar een keratinebehandeling is voor veel meer haartypes goed. Keratine vult je haar op, waardoor het een enorme verzorgingsboost krijgt. Glamour's Babette onderging een behandeling bij Het Haartheater om te ervaren wat het met haar steile haren doet.

Keratinebehandeling voor

Ik heb altijd lang, bruin haar gehad. Het zit vaak iets verwilderd en ook al kam ik 's morgens mijn haar, de klitten weten de weg al voor het middaguur te vinden. Daarnaast heeft mijn haar een flinke klap gehad van de winter. Denk aan een sjaal dat langs mijn haren schuurt en uitdroging door de kou. Op internet lees ik dat een keratinebehandeling uitkomst biedt. Ik besluit om mijn haar weer een oppepper te geven in de vorm van een 3 uur durende keratinebehandeling. Op die manier kan ik mijn haarschade terugdraaien.

Keratine als oppepper

Ik word geholpen door Manon, een specialist in keratinebehandelingen. Ze neemt de tijd om mijn wensen door te spreken. Ze legt me uit dat er verschillende redenen zijn om te kiezen voor zo'n behandeling. Wat mijn haar betreft zijn we er snel uit: ik heb een behandeling nodig die als botoxbehandeling dient. We besluiten het bovenste gedeelte van mijn haar over te slaan, omdat ik het belangrijk vind dat daar veel volume zit. Een keratinebehandeling maakt je haar zo glad, dat het daardoor iets platter kan zitten.

Meerdere haartypes

Een keratinebehandeling is niet alleen goed voor haar dat beschadigd is door kou. Ook beschadiging door zon, zee, chloorwater of verf kan verholpen worden met het product. Daarnaast kun je het ook gebruiken als je gepermanent, gestraightened, van nature pluizig of weerbarstig haar hebt.

Natuurlijk product

Mijn haar wordt drie keer gewassen, omdat de behandeling alleen op schoon haar pakt. Ondertussen vertelt Manon mij dat keratine al op een natuurlijke wijze in mijn haren zit. Het is een proteïne, die als bouwstof dient. Wanneer jij je haar hebt blootgesteld aan zware omstandigheden als kou, bevat je haar minder keratine en is het minder sterk.

Bubblegum

Mijn haar is gewassen en ik mag bij de spiegel gaan zitten. Manon pakt een middel dat ruikt naar bubblegum. Dan begint ze mijn haar strookje voor strookje met het product in te smeren. Het lijkt op een paarse, dikke crème. Het is belangrijk dat ze alle haren meepakt, omdat het product voor de verzorging zorgt.

Haar persen

Na ongeveer een kwartier is ze klaar en moet het 45 minuten intrekken. Manon legt uit dat ze de hoge concentratie keratine met een föhn en een borstel in mijn haar gaat persen. Daardoor bereikt de keratine de kern van mijn haar, waardoor het maximaal gevoed wordt en werkt als een botox voor mijn haar.

Sulfaatvrije shampoo

Het persen van het product duurt langer dan een normale föhnbeurt, maar het wordt al snel duidelijk dat mijn haar er enorm zacht van wordt. Terwijl Manon tot slot mijn puntjes knipt, legt ze uit dat ik mijn haar vanaf nu moet wassen met sulfaatvrije shampoo. Het ingrediënt trekt diep in je haar en zorgt ervoor dat oliën en vuil uit je haar worden verwijderd. Dit lijkt goed, maar het verwijdert naast vuil ook natuurlijke haaroliën. Daardoor krijg je droog haar.

Glanzend en soepel

Na een kleine drie uur is de keratinebehandeling klaar. Ik voel al direct hoe glanzend en soepel mijn haar is. Mijn haar is in eerste instantie inderdaad veel steiler dan normaal, maar Manon vertelt me dat het anders is na mijn eerste wasbeurt. Dan krijgt het weer iets meer de textuur die ik gewend ben.

Keratinebehandeling na

Manon blijkt deels gelijk te hebben. Na de eerste wasbeurt is het iets minder steil, toch blijft mijn haar voor een langere tijd steiler dan normaal. Ik kam mijn haar gemakkelijk door met een borstel en het ziet er zo verzorgt uit dat het lijkt alsof ik die ochtend extra lang de tijd heb genomen.

Keratinebehandeling ervaring

Een week na de keratinebehandeling maak ik de balans op. Ik vind het inderdaad een toevoeging aan mijn hairdo regime. De behandeling is prijzig, dus gezien de kosten is het een traktatie die ik mezelf niet te vaak kan geven. Maar ik neem me vanaf nu in ieder geval plechtig voor om twee keer in het jaar voor een keratinebehandeling te gaan.

Expertise

Zelf een keratinebehandeling ondergaan? Het product blijft drie tot vijf maanden in je haren. Let wel op dat je nu niet bij iedere kapper zomaar binnen stapt. De behandeling vergt expertise en een goede keratine soort. Bij gebrek aan kennis en een goed product kan je haar juist schade oplopen.

Het Haartheater is gevestigd aan Weteringschans 140 en Beethovenstraat 96 in Amsterdam.