Last van haarpijn? Dit kun je er het best tegen doen

Ook wel eens het gevoel alsof een onzichtbaar iemand kei-hard aan je haar trekt

haarpijn wat is het en wat kun je er tegen doen
Filippo Fortis

Draag je je haar vaak een (strakke) staart of steek je het vaak op? Dan herken je vast wel het gevoel alsof na een paar uur onzichtbare wezens aan je haar trekken. Vooral als je met je handen door je haar gaat, lijkt het alsof er aan alle kanten aan wordt getrokken. De pijn zit in dit geval niet ín je hoofd, maar erop. Dat verschijnsel heet haarpijn. Bij haarpijn voel je een oppervlakkige pijn op je hoofdhuid, aan de haarwortels, niet te verwarren met hoofdpijn. Wil je weten wat je het best kunt doen tegen haarpijn? Lees dan gauw verder.

Haarpijn oorzaak

Haarpijn wordt met een chic woord ook wel trichodynia genoemd. Sommigen hebben er regelmatig last van, anderen hebben er nog nooit van gehoord. De kenners weten dat het knap irritant kan zijn: "De hoofdhuid is relatief vatbaar voor pijn, huiduitslag en gevoeligheid door verschillende redenen. Elk haartje op je hoofd groeit vanuit een haarzakje en zo’n zakje, die ook wel een haarfollikel wordt genoemd, is de plek waarin haarpijn ontstaat. Dit zijn namelijk heel gevoelige plekjes die bovendien ook deel uitmaken van je zenuwstelsel. Door je haar vaak in een strakke staart of knot te dragen ontstaat er veel druk op deze follikels – op het moment zelf voel je er waarschijnlijk niets van, maar zodra je je haar losgooit, komt de pijn opzetten. Je haarzakjes proberen zich hierna aan te passen aan de manier waarop je je daar op dat moment draagt. Je hoofdhuid kan hierdoor geïrriteerd raken en ook de pijn veroorzaken. Een andere oorzaak van haarpijn kan het samenklonteren van huidcellen en het vasthouden van vocht op de hoofdhuid zijn. Dit kan infecties veroorzaken, die ook voor die pijn zorgen”, zegt dr. Clare Morrison, huisarts en medisch adviseur bij Medexpress tegen Glamour UK.

“Bovendien wordt het haar en de hoofdhuid ook vaker en meer blootgesteld aan de verschillende temperatuurveranderingen en wind dan de andere delen van het lichaam,” voegt ze eraan toe. Over het algemeen is haarpijn "zelden ernstig", zegt dr. Clare, maar het is wel belangrijk om de oorzaak vast te stellen. Als er symptomen zijn naast pijn op de hoofdhuid, zoals koorts, algehele malaise of zwelling(en), is het raadzaam om medische hulp in te schakelen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Haarpijn verhelpen

“De meest voor de hand liggende oorzaak; stop met het gebruik van producten die deze problemen lijken te veroorzaken. Houd je hoofd warm bij koud weer en bescherm de hoofdhuid tegen te veel zon of wind ”, zegt dr. Clare.

"Milde hoofdhuidaandoeningen kunnen worden behandeld met medicinale shampoo. Degenen die koolteer bevatten, zijn behoorlijk nuttig bij het verminderen van ontstekingen en het wegwerken van schimmelinfecties, net als specifieke antischimmelshampoos.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Omgekeerd, als de hoofdhuid erg gevoelig lijkt, blijf dan bij een zachte shampoo, zoals die geschikt is voor baby's en kinderen. Het gebruiken van een milde shampoo zonder siliconen en schuimende bestanddelen is ook aan te raden om de pijn en irritatie te verlichten," voegt Clare toe. De spanning op de hoofdhuid kan tot op zekere hoogte worden verlicht door het zachtjes te masseren. "Hoewel dit alleen moet worden gedaan als een haar- of hoofdhuidmasker is aangebracht, om overmatige belasting van het haar te voorkomen."

Daarnaast geeft ze ook als tip om je haar niet te lang één bepaalde kant op te dragen en zeker niet te strak. "Gun je haar rust en ruimte, draag het vaker los. Draag het in ieder geval niet meerdere dagen in een strakke knot of onder een muts. Een strakgetrokken kapsel kan op den duur zelfs zorgen voor haarverlies." Gevalletje 'dat wil niemand'. Wil je het wel vast dragen? Geef het in dat geval dan ook wat lucht. Draag een losse vlecht in plaats van strakke knot, of draag een scrunchy in plaats van strakke elastiek.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar