Waar komt haarpijn vandaan en wat kun je er tegen doen?

Ook wel eens het gevoel alsof een onzichtbaar iemand kei-hard aan je haar trekt

Ayo Ogunseinde via Unsplash

Heb je lang haar en draag je het in een staart of steek je het vaak op? Dan herken je vast wel het gevoel alsof na een paar uur onzichtbare wezens aan je haar trekken.

Vooral als je met je handen door je haar gaat, lijkt het alsof er aan alle kanten aan wordt getrokken. De pijn zit in dit geval niet ín je hoofd, maar erop. Dat verschijnsel heet haarpijn.

Zien: Ariana Grande's signature look is naar eigen zeggen erg pijnlijk

Auw
Haarpijn wordt met een chic woord ook wel trichodynia genoemd. Sommigen hebben er regelmatig last van, anderen hebben er nog nooit van gehoord. De kenners weten dat het knap irritant kan zijn.

Bij haarpijn voel je een oppervlakkige pijn op je hoofdhuid, aan de haarwortels, niet te verwarren met hoofdpijn. Je kunt er last van krijgen als je je haar in een staart of knot hebt gedragen, als je klitten hebt, als je een muts hebt gedragen of je haar hebt gewassen.

Oorzaak
In veel gevallen wordt de pijn veroorzaakt door gespannen spiertjes in de haarzakjes (ook wel haarfollikels genoemd). Die haarzakjes zitten aan je hoofdhuid vast, waaruit je haren groeien.

Door je haren voor langere periode op één bepaalde manier te dragen, kan er druk op de haarzakjes komen te staan, waardoor dit pijn geeft. Het gevolg is dat je eindeloos met je handen door je haar wil om de pijn als het ware 'weg te wrijven'. Meestal werkt dat alleen maar averechts.

What to do?
Wat ertegen te doen? De tip is om je haar niet te lang op één bepaalde kant op te dragen. Gun je haar rust en ruimte, draag het vaker los. Draag het in ieder geval niet meerdere dagen in een strakke knot of onder een muts. Een strakgetrokken kapsel kan op den duur zelfs zorgen voor haarverlies. Gevalletje 'dat wil niemand'.

Wil je het wel vast dragen? Geef het in dat geval dan ook wat lucht. Draag een losse vlecht in plaats van strakke knot, of draag een scrunchy in plaats van strakke elastiek.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar