Waarom nu het ideale moment is om je haar niet te wassen met shampoo

Tijd voor de No Poo-challenge 2.0 (de quarantaine-editie)

haar-vet-shampoo-wassen-hoe-vaak
Clueless

Als ik één praktische wens mocht doen in het leven, dan zou ik ervoor kiezen om nooit meer mijn haren te hoeven wassen. Mijn eeuwige struggle is een goeie balans houden tussen mijn haar zo min mogelijk te wassen en er niet als Sméagol uit Lord of the Rings bij te lopen.

Hoewel ik ernaar streef om zo'n twee keer per week de shampoofles erbij te pakken (vind ik meer dan genoeg), is het in werkelijkheid al na twee dagen feest. Nu is het algemeen bekend dat je je haar kunt 'trainen' minder vet te worden: hoe langer je je haar niet wast, hoe langer het ná een wasbeurt frisser blijft. Dat is moeilijk als je allerlei leuke dingen buiten de deur gepland hebt, maar wordt een stuk makkelijker als je plotseling wekenlang in sociale isolatie zit.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: de beste shampootips van beautyredacteuren

Je begrijpt waar ik naartoe wil: we zitten tijdens deze coronacrisis in quarantaine, gaan de straat nauwelijks op en zien alleen onze beste vrienden en familie virtueel. Met andere woorden: het ideale moment om je haar te trainen om minder snel vet te worden.

No Poo-challenge

Daarom besloot ik zo lang ik in quarantaine zit, shampoo helemaal overboord te gooien. Het is inmiddels ruim twee weken geleden dat ik begon en in de shampooloze wereld dook, maar er zijn me al een hoop mensen voorgegaan. Een paar jaar geleden ging de No Poo-challenge viral. YouTubers en bloggers over de hele wereld besloten geen shampoo meer te gebruiken, om verschillende redenen.

Is shampoo slecht voor je haar?

Normale shampoo blijkt chemische stoffen te bevatten die je haar beschadigen. Hoewel we door shampoo te gebruiken schoon en gevoed haar willen hebben, is het resultaat juist het omgekeerde: de chemische stoffen zouden ervoor zorgen dat je haar verslaafd raakt aan shampoo: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller je een nieuwe wasbeurt nodig hebt. Om je haar te laten afkicken, kun je er (uiteindelijk) voor zorgen dat je lokken zichzelf gewoon wassen en geen shampoo meer nodig hebben.

Denk nu vooral niet dat mensen die geen shampoo gebruiken nooit meer hun haar wassen (een misvatting waar ik eerst ook van overtuigd was). Er blijken een hoop andere methodes te zijn om je haar te reinigen. Sommige middelen heb je waarschijnlijk al in huis, ook!

Haar wassen zonder shampoo

No Poo-challengers zijn het allemaal erover eens dat shampoo slecht is. Welke middelen je dan wél het beste kunt gebruiken, daar zijn de meningen over verdeeld. Logisch ook, aangezien we allemaal ander haar hebben en wat voor de één werkt, voor de ander niet het gewenste resultaat heeft. Na een uitgebreide zoektocht spraken mij twee methodes het meeste aan: baking soda (bakpoeder) en eieren.

Mijn haar niet wassen ging prima, tot ik besloot om met hoofd en al onder de douche te gaan staan. Daarvoor had ik mijn haar nog (redelijk) droog weten te houden door vooral te badderen of de douchekop lager te zetten. Op het moment dat mijn haar nat was geweest, leek het opeens vijf keer zo vet. Op dat moment besloot ik mijn eerste niet-shampoo-middeltje in te zetten: baking soda.

Haar wassen met baking soda

Na wat research heb ik een eetleper bakpoeder in een kopje met water gemengd tot de poeder was opgelost. Onder de douche heb ik het mengsel over mijn haar verdeeld. Dat voelde wel gek: het is best hardnekkig spul, dat een beetje bijt. Daar was ik wel op voorbereid; ik kwam online een hoop mensen tegen die tevreden waren met baking soda, maar minstens net zo veel die melden dat hun haar te droog of stug wordt. Al met al vond ik het resultaat na de wasbeurt niet verkeerd, maar gezien de negatieve berichten op internet besloot ik verder te zoeken naar een andere methode.

Haar wassen met eieren

Een week later was het (hoog!) tijd voor was-experiment nummer twee. Verschillende No Poo-voorgangers meldden online dat je haar wassen met rauwe eieren voordelen kan hebben. Je hebt drie opties: alleen de dooier gebruiken (dit zou je haar reinigen), alleen het eiwit gebruiken (dit zou goed werken als haarmasker of conditioner) of het hele ei (een combinatie). Omdat ik mijn haar vooral schoon wilde hebben, koos ik voor de dooier. Ik haalde de dooiers uit twee eieren, klopte ze een beetje op en smeerde het goedje over nat haar dat ik vervolgens goed uitspoelde.

Wees gewaarschuwd als je deze methode probeert: douche lauw of koud, want als het water te warm staat, gaat het eiwit (dat altijd wel een beetje meegaat) stollen. In je haar. Wil je niet, geloof me. Uiteindelijk had ik een paar witte restjes in mijn borstel, maar was mijn haar verder ei-vrij. Ik werd positief verrast door het resultaat: mijn haar is best wel schoon (nog niet zo schoon als na shampoo, maar we're getting somewhere), glanst en voelt heel zacht. Of ik nu iedere week mijn haar ga wassen met ei - daar ben ik nog niet over uit. En of ik de No Poo-challenge ga volhouden ná de coronacrisis, dat valt nog te bezien. Maar voor nu werkt dit prima. Wie doet er mee?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar