Waarom Adele beschuldigd wordt van cultural appropriation

Adele ging in een rap tempo viral om haar haarstijl

Laten we beginnen bij het begin; Adele deelde eerder deze week een foto op Instagram. Te zien is hoe ze stilstaat bij de Notting Hill Carnival-festiviteiten die die dag in Londen zouden plaatsvinden. De 32-jarige was gehuld in een bikinitop met daarop de Jamaicaanse vlag, haar haren waren in bantu knots gevlochten. De zangeres kon rekenen op tal van lovende reacties, want: ‘zóvéél gewicht verloren’ en ‘ze ziet er nú zó goed uit’ en ‘zó gedurfd (?) dat ze een bikinifoto plaatst’ (kunnen we daar nou een keer mee kappen, met die back handed complimenten?). Al was niet iedereen gecharmeerd van de keuze van haar kapsel en was haar naam al gauw trending op social media, gepaard met de woorden cultural appropriation. Als je die link niet snapt, leg ik het je graag uit.

Adele's bantu knots

Ik wil allereerst beginnen met dat ik in no way, shape or form wil bepalen wat witte mensen wél of níet met hun haar mogen doen. Wat ik wel wil meegeven, is dat je begrijpt waar bepaalde haarstijlen vandaan komen, en beseft wat voor emotionele waarden deze met zich meebrengen. Bantu knots zijn een Afrikaanse haarstijl waar het haar in knotjes op het hoofd wordt gevlochten. Dit is een open deur intrappen, want je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: Adele heeft geen Afrikaanse roots én heeft geen black hair. Deze look schopt mensen dan ook tegen het zere been. Ik kan begrijpen dat je misschien denkt dat ze de zwarte cultuur juist probeert te vieren en zich van geen kwaad bewust was.

- Tekst gaat verder onder beeld -

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Maar wanneer er een verkeerde representatie wordt gegeven aan waar de haarstijl vandaan komt, deze uit z’n context wordt getrokken, mainstream wordt en het sentiment en emotionele waarden hiervan verloren gaan – is dat een probleem. Nsimba Valene Lontanga schreef er een treffend stuk over, over waarom de geschiedenis van black hairstyles zo belangrijk is. Een belangrijk punt: er wordt met andere ogen gekeken naar bepaalde haardrachten wanneer witte mensen ze dragen, ten opzichte van wanneer zwarte mensen deze dragen – ik heb deze micro-agressies met betrekking tot black hair first hand mogen ervaren, dat lees je hier.

Black hair styles

Dat brengt ons op het volgende: wanneer Kim K. en consorten zichzelf een nieuwe black hair haarstijl (we zijn de “Bo Derek braids” niet vergeten) of pruik aanmeten, worden ze de hemel in geprezen. Dan is het een trend. Zwarte vrouwen die hun natural hair of vlechten dragen worden in sommige gevallen zelfs als onprofessioneel of ghetto beschouwd. En krijgen daarnaast ook vaak te maken met tal van micro-agressies, omdat dit schoonheidsideaal haaks staat (ja écht, nog stééds) op de Westerse maatstaven.


Kinderen die hun natural hair dragen worden van school naar huis gestuurd. Neem Ruby Williams. Zij werd naar huis gestuurd, omdat haar afro te groot was en in strijd was met het beleid van de school.
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Na klachten van Ruby's familie heeft de school een schikking getroffen en werd het haarbeleid van de website verwijderd. Dit is slechts een van de vele incidenten. In Amerika moest er zelfs een wet komen, de Crown act, die ervoor zorgt dat zwarte mensen vanwege hun NATURAL HAIR – dus het haar dat uit hun hoofd groeit (!), maar ook als er vlechten gedragen worden – niet gediscrimineerd worden. Let that sink in. Maar wanneer eerdergenoemden het dragen, is het cool en edgy. Nogmaals: let that sink in.

'Zwarte mensen krijgen vaak te maken met micro-agressies, omdat het schoonheidsideaal haaks staat op de Westerse maatstaven'

Vele keyboard warriors maken het punt dat zwarte vrouwen hun haar steil maken of blonde pruiken dragen. Er is een groot verschil, omdat blond en steil haar geen pijnlijke geschiedenis van discriminatie heeft waar het sinds jaar en dag aan probeert te ontsnappen. We passen ons aan. We conformeren aan de Westerse schoonheidsidealen, omdat ons eigen haar niet geaccepteerd wordt tot witte vrouwen het trendy maken. Dat is het verschil.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated