De 8 beste sulfaatvrije shampoos zonder parabenen

Plus een zeer belangrijke les over sulfaten en parabenen

beste shampoo zonder sulfaten en parabenen
Courtesy of Press Office

Op zoek naar een shampoo zonder sulfaten en parabenen? Of vraag je je af waarom je een normale shampoo moet verruilen voor een sulfaat- en parabenvrije optie? Wij zetten de voordelen op een rij, plus de beste sulfaatvrije shampoos die je vandaag nog kunt bestellen.

Wat zijn sulfaten

Nu we allemaal steeds vaker de etiketten van onze (beauty)producten lezen en ons steeds meer van bewust worden van de afkortingen en ingrediënten, wenden steeds meer mensen zich tot sulfaatvrije shampoos of hun natuurlijke tegenhangers. Waarom? Net als veel andere stoffen die in (beauty)producten worden aangetroffen, staan sulfaten vaak op de black list. Wanneer sulfaten worden verwerkt in gewone, alledaagse shampoo zal je merken dat het heerlijk zal schuimen en ook het haar grondig reinigt. Dus als je een fan bent van stylingproducten zoals haarsprays, gels en droogshampoo, dan kan het gebruik van een shampoo met sulfaten helpen om productophoping op je hoofdhuid te verminderen.

Als je echter merkt dat je haar droog begint aan te voelen of dat je geverfde lokken hun kleur niet behouden, kun je overwegen om over te schakelen naar een sulfaatvrije shampoo.

Wat doen sulfaten

In het geval van een sulfaatvrije shampoo, gaat het meer om wat het níet doet. Sulfaten kunnen vocht van de hoofdhuid en je haar onttrekken, wat één van de redenen kan zijn dat je na een wasbeurt een voedende conditioner gebruikt. Is je haar geverfd, dan kan een shampoo met sulfaten ook funest zijn voor de huid. De shampoo kan namelijk de kunstmatige pigmenten van de haarvezel verwijderen, waardoor vervaging en verlies van levendigheid in kleur kan ontstaan. Kort gezegd: een sulfaatvrije formule zal het haar niet onttrekken van vocht én zal gekleurd haar niet zo snel laten vervagen.

Sulfaten slecht voor je haar

Wil je het toch driedubbel checken en het zeker weten of je shampoo of conditioner vrij is van sulfaten? Controleer het etiket nogmaals op de twee veel voorkomende sulfaten: natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES). Ook ingrediënten als: Lauryl Sulfoacetate Sodium, Lauroyl Isethionate en Sodium Lauroyl Taurate zijn enkele voorbeelden van sulfaten. Of je de sulfaatvrije shampoos ook kunt gebruiken op je extensions of andere haarstukken?

Dit hangt er helemaal van af of je extensions of pruiken zijn gemaakt van synthetisch haar of human hair. Als het synthetisch haar is, moet je een zuiverende shampoo gebruiken, omdat stylingproducten en vuil zich kunnen ophopen op de haarvezels. Als het human hair betreft, moet je zeker een sulfaatvrije shampoo gebruiken om je lokken zo zacht mogelijk te houden, gevolgd door een verzorgende conditioner om het vocht en de glans te herstellen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verschil tussen SLS en SLES

SLS is een heel krachtige stof, waarvan het belangrijkste gebruik ervan is om het haar en de hoofdhuid te reinigen - en zoals eerder gezegd produceert het als “bonus” ontzettend veel schuim, waardoor een wasbeurt heel luxueus aanvoelt. Hoewel shampoos waar sulfaten in verwerkt zijn, het haar effectief reinigen, kunnen ze het haar ook strippen van essentiële, natuurlijke oliën, de huid irriteren én de pH-waarde van je hoofdhuid verstoren. Bovendien kan het de hoofdhuid ook uitdrogen, waardoor je sneller last krijgt van huidschilfers.

Hoewel natriumlaurethsulfaat (kortweg SLES) tot de sulfaatfamilie behoort, is het niet hetzelfde als SLS. SLES is ook een stof die toe wordt gevoegd om producten te laten schuimen. Toch is dit íets minder irriterend voor de hoofdhuid, dan het eerdergenoemde. Heb je last van een heel gevoelige huid, dan kun je deze stof het best vermijden. Vuistregel: voelt je huid strak aan na het wassen? Dan is het product waarschijnlijk te heftig voor je huid.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat zijn parabenen?

Naast sulfaten heb je ook parabenen, daar heb je vast en zeker weleens van gehoord, omdat ze, net als sulfaten, vaak in producten worden verwerkt. Parabenen zijn conserveermiddelen die worden gebruikt om te voorkomen dat er bacteriën in het product groeien. En hoewel dat klinkt als een goede zaak - want wie wil er beschimmelde shampoo – zijn parabenen naar verluidt niet bepaald onschuldig. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat parabenen geheel onschuldig zijn, maar verschillende claims stellen dat parabenen een hormoonverstorende werking hebben en bijvoorbeeld op het mogelijk ontstaan van borstkanker. Wil je weten of er parabenen in jouw shampoo of conditioner zitten. Zoek dan in de ingrediëntenlijst naar een van deze verzamelnamen: methylparabaan, methyl-4-gydroxybenzoaat, para-hydrozybenzoëzuur, E218, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen of isoparabeen.

Shampoos zonder sulfaten en parabenen

Ben je zelf op zoek naar shampoos en conditioners zónder sulfaten en/of parabenen? We zochten er vast een aantal uit, je shopt ze hieronder.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder