Experts leggen uit: dit vertellen je hoofdhuid en haar je over je gezondheid

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben

Wist je dat je haar wordt beschouwd als een soort maatstaf voor je gezondheid en dat haarproblemen vaak het eerste symptoom zijn van een medisch of voedingsprobleem? Nope, wij ook niet. Gelukkig weten trichologen hier meer vanaf. Trichologie is een tak van de dermatologie die zich bezighoudt met de gezondheid en conditie van je haar en hoofdhuid. Trichologe Sally-Ann Tarver van het Cotswold Trichology Centre legt uit wat je hoofdhuid en haar je proberen te vertellen over je gezondheid.

Tekort aan vitamines

Het kan zijn dat je een tekort hebt aan bijvoorbeeld ijzer, vitamine B12 of vitamine D. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je haar en hoofdhuid. Wanneer je hier een tekort aan hebt, zijn de eerste tekenen vaak een lichte toename van haaruitval. Mensen met een donkere huidskleur of mensen die erg gevoelig zijn voor de zon zijn vatbaarder voor een tekort aan vitamine D. Vegetariërs, veganisten en mensen met diabetes type twee zijn gevoeliger voor een tekort aan vitamine B12.

Menstruatie en kraamtijd

Vrouwen met een heftige menstruatie of vrouwen die net zijn bevallen van een kind, zijn gevoeliger voor haaruitval. Dit komt doordat er geen optimale ijzervoorraad in het lichaam zit. Als je ijzerwaarde tussen de tien en dertig zit, dan wordt het beschouwd als normaal - en dus niet als anemisch, wat een tekort betekent. Desondanks kan het toch voorkomen dat je meer haar verliest dan normaal. Je kunt met de dokter bespreken wat je hier het best aan kunt doen.

Kortdurende haaruitval

Extreme maar kortdurende haaruitval heeft vaak te maken met een plotseling probleem dat zich twee tot drie maanden voor het begin van de haaruitval heeft voorgedaan. Dit is volgens Sally-Ann meestal vrij eenvoudig vast te stellen. "Snel gewichtverlies, een operatie, acute ziekte, stress of een ongeval zijn allemaal bekende oorzaken van dit soort haarverlies. De hoeveelheid haar die verloren gaat, hangt af van hoe ernstig het incident of de ziekte was."

Plotselinge haaruitval

Plotselinge haaruitval kan nogal schokkend en verontrustend zijn. Dit soort haaruitval is vaak het gevolg van één van de volgende drie incidenten, die twee á drie maanden eerder plaats hebben gevonden:

   • Snel gewichtsverlies
    Als je snel afvalt kan het zijn dat je lichaam de ondersteuning van het haar vermindert om essentiële lichaamssystemen te vervangen. Het resultaat hiervan is vaak haaruitval en/of verzwakt, broos haar.

   • Hormonale invloeden
    Hormonen hebben ook invloed op haargroei en haaruitval. Je schildklier kan - als deze uit balans is - haarproblemen veroorzaken. In het geval van een onderactieve schildklier kan haarverandering al opkomen voordat je weet dat je problemen ondervindt. Je haar wordt droger, kan van textuur veranderen of geleidelijk dunner worden. Je hoofdhuid kan ook droog, jeukerig en een beetje schilferig worden.

   • Uitdroging
    Een droge hoofdhuid kan ook worden veroorzaakt door uitdroging. Veel mensen grijpen automatisch naar een medicijn of anti-roos shampoo wanneer ze hoofdschilfers hebben. "Dit kan in sommige gevallen de zaak nog erger maken. Kijk ook eens naar je huid op andere delen van je lichaam. Als je droge benen hebt en de rug van je handen droog zijn of verouderd lijken kan dit een teken zijn van uitdroging," laat Sally-Ann weten. Dit is makkelijk te verhelpen door een hydraterende crème en veel water te drinken.

    Begin met een regelmatige hoofdhuidverzorging

    Om de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren, raadt de Bridgette Hill aan om ook je hoofdhuid te verzorgen tijdens je normale dagelijkse huidverzorging. "Ik omarm het concept van het verbeteren van je hoofdhuid volledig. Een echte hoofdhuid-verzorgingsroutine is een afspiegeling van je verzorgingsroutine van je huid, maar hoef je niet dagelijks uit te voeren - het kan ook wekelijks of maandelijks." Producten zoals hoofdhuid maskers en hoofdhuid scrub kunnen enorm in je voordeel werken.

    Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Haar