Expert legt uit: hormonen kunnen de kleur van je haar beïnvloeden

Hormonen zorgen ervoor dat je haar een donkere, lichte of warmere kleur heeft

Hormonen kunnen bijna elk aspect van ons lichaam beïnvloeden: van slaap tot aan stemmingswisselingen en zelfs onze sexdrive. Hoewel je bij het woord hormonen vaak denkt aan een tienerhuid en acne, hebben ze in feite ook een groot effect op ons haar. En dan hebben we het niet alleen over de gezondheid van ons haar, maar ook over de kleur ervan. Glamour vroeg een expert om ons dit haarfijn (ha-ha) uit te leggen.

Soorten haartypes

"Alle soorten haartypes zijn anders en hormonen hebben op iedereen een ander effect. Toch kunnen ze allemaal invloed hebben op de kleur van zowel geverfd als natuurlijk haar," zegt Siobhan Jones, Creative Director bij Blush and Blow London. "Oestrogeen, progesteron en cortisol spelen allemaal een rol bij het veranderen van je haarkleur. Hierbij is Oestrogeen (het vrouwelijke hormoon) de belangrijkste factor bij het bepalen van het gehalte aan melanines: eumelanine en feomelanine," vertelt Siobhan. Voordat je verdwaald raakt in de moeilijke woorden: eumelanine en feomelanine bepalen samen de haar- en huidskleur van een mens.

Haarkleur door eumelanine en feomelanine

Wanneer je meer eumelanine hebt, heb je vaak een donkere haarkleur, is je haar zwaarder en biedt het meer weerstand. Heb je lichtere haarkleur? Dan heb je minder eumelanine en voelt je haar ook lichter aan. Door de productie van feomelanine kunnen er rode tinten in je haar ontstaan - dit is het geval wanneer je haar een warmere ondertoon heeft. Heb je deze twee melanines niet, dan is je haar hoogstwaarschijnlijk grijs,” legt Siobhan uit. In wezen zorgen deze hormonen er dus voor dat je haar een donkere, lichte of warmere kleur heeft. En dat is niet alles. Deze melanines kunnen invloed hebben op hoe je haar reageert als je het verft, maar ze kunnen ook je ongeverfde haar veranderen (denk maar aan de grijze bos haar van je oma of opa).

Menstruatie

Hormonen spelen heel erg op tijdens je menstruatie, dus ja, ook ongesteldheid kan invloed hebben op de kleur van je haar. Dit merk je vaak wel alleen wanneer je je haar verft. “De hormonen die in verband staan met je menstruatie zijn oestrogeen en progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon). De lage hoeveelheden van één van beiden kunnen je haargroei beïnvloeden, waardoor je haar zwakker of dunner kan worden," legt Siobhan uit. "De dichtheid van het haar kan een grote rol spelen bij hoe gemakkelijk het is om haarkleur op te tillen en/of erop te reageren. Hoe zwakker of gevoeliger je haar is, hoe groter de kans dat je kleur zal vervagen."

Zwangerschap

Ook een zwangerschap kan invloed hebben op de kleur van je haar, omdat hormonale veranderingen de kwaliteit en de dichtheid kunnen beïnvloeden. "Sommigen vrouwen vinden dat hun haar dikker en voller wordt tijdens hun zwangerschap, waardoor het sterker wordt en beter bestand is tegen kleuren en de kleurstof minder goed verdraagt," zegt Siobhan. Ondanks dat je haar in een betere conditie is wanneer je zwanger bent, blijft het belangrijk om het goed te verzorgen - vooral wanneer je het verft.

Testosteron en cortisol

Net als oestrogeen en progesteron is ook testosteron een geslachtshormoon. Het speelt een rol in hoe sterk of zwak ons haar is en dus hoe het zal reageren op kleur. "Testosteron kan haarzakjes deactiveren, waardoor de dichtheid van je haar verandert," aldus Siobhan. De meest voorkomende oorzaken van een hoog testosterongehalte bij vrouwen zijn hirsutisme (een hormonale aandoening die ongewenste haargroei veroorzaakt), polycysteus ovariumsyndroom (vochtblaasjes bij de eierstokken) en congenitale bijnierhyperplasie (genetische aandoening van de bijnieren). Tot slot kan het stresshormoon cortisol kan ook hebben op onze haarkleur. "Hoewel grijs worden vaak te wijten is aan genen en het natuurlijke verouderingsproces, kan stress ook een rol spelen," zegt Siobhan. "Verlies van pigment in je haar is één van de meest duidelijke tekenen van haarkleurverandering als je gestrest bent."

Het is belangrijk om te weten dat hormonale veranderingen in je haarkleur, vooral bij jonge vrouwen, vaak klein zijn en niets is om je zorgen over te maken. Als je twijfelt, vraag je kleurspecialist dan om een kleurtest voordat je je haar gaat of laat verven.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar