In de medische wereld wordt het met een mooi woord trichodynia genoemd. Waar komt het door en hoe kom je er weer vanaf?

Ook wel eens last van haarpijn? Hier komt het door

En zo verhelp je het

Ken je dat: na een paar uur je haar in een knot te hebben gehad, heb je ineens giga pijn aan je hoofd. Het is geen hoofdpijn, dat voelt anders. Dat zit ín je hoofd, deze pijn zit erop. Het is een onverklaarbare, oppervlakkige pijn op je hoofdhuid die voelt alsof iemand keihard aan je haren trekt. En als je met je handen door je haar gaat, wordt de pijn alleen maar erger. De een denkt nu 'waar heb je het over?', de ander heeft een aha-moment. 

Dat heet haarpijn, lieve mensen. Ja, er is een naam voor het fenomeen. In de medische wereld wordt het met een mooi woord trichodynia genoemd. De pijn is plaatselijk, meestal rondom de kruin bij je haaraanzet, en wordt erger wanneer je de huid aanraakt. Er is verder niets te zien (schilfers, roodheid) of voelen (hobbels, bobbels). 

Oorzaak
Sommigen hebben er vooral last van na het dragen van een knot of staart. Anderen voelen haarpijn als ze klitten hebben. Of hun haar net hebben gewassen (en ermee zijn gaan slapen). Of een muts of hoed hebben gedragen. Soms is er geen oorzaak te vinden. Een eenduidig antwoord over de oorzaak is er trouwens niet. Wel zijn er een paar theorieën. 

Samentrekkende spiertjes
Dit is de meest voorkomende oorzaak, wat voortkomt uit gespannen spiertjes in de haarzakjes. Dat kan veroorzaakt worden door bovengenoemde factoren, vooral door het dragen van een strakke staart of knot. Bij een staart wordt er voortdurend aan de haarzakjes getrokken, wat voor spierspanning zorgt. 

Geïrriteerde haarzakjes
Wordt ook wel folliculitis genoemd. In dit geval zijn je haarzakjes ontstoken of geïrriteerd. Als je haarzakjes ontstoken zijn, ontstaan er wel rode bultjes. Dat is bij haarpijn niet het geval. 

Pijnzenuwen
Over het hele lichaam bevinden zich in je huid pijnzenuwen om te waarschuwen voor eventuele schade aan weefsels. Deze zenuwen zitten ook op je hoofdhuid. Men denkt dat deze zenuwen op een bepaalde manier geprikkeld kunnen worden, waardoor haarpijn ontstaat. 

Psychische problemen
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met stress, angst, depressie en persoonlijke stoornissen vaker last hebben van haarpijn (en/of haaruitval).  

Al met al is de oorzaak van haarpijn niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het vervelend is. Mocht je er last van hebben, probeer dan eens rustig je hoofdhuid te masseren tijdens het wassen. Regelmatig haarpijn? Wie weet heeft je huisarts tips. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten