Dit is de oorzaak van roodgloeiende oren

Glamour spreekt een huisarts over het verschijnsel

Op het internet is er één medisch verschijnsel waar maar geen duidelijke verklaring voor wordt gegeven: oren die te pas en te onpas warm en rood worden. Of het nu ‘gloeiende oren’ of ‘rood oor syndroom’ wordt genoemd, fora staan roodgloeiend (pun intended) als het om dit verschijnsel gaat.

Oorzaak gloeiende oren

Glamour spreekt een huisarts om voor eens en altijd te bevestigen wat gloeiende oren inhouden. Wanneer krijg je het? Is het een ziekte? En is het schadelijk?

De huisarts legt uit: “Om je bloedvaten zit glad spierweefsel. Dat zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten of krimpen. Met andere woorden: het reguleert de temperatuur in je lichaam. Als je bloedvaten groter worden, verlies je warmte en als ze kleiner worden, houd je warmte juist vast.”

Lees ook: Hoe gevaarlijk is zelfdokteren? >

Rode oren

Het verwijden en versmallen van je bloedvaten heeft invloed op de kleur van je huid. “Als je bijvoorbeeld de kou instapt, worden je bloedvaten kleiner om de warmte in je lichaam zo goed mogelijk vast te houden. Het gevolg? Bepaalde lichaamsdelen worden wit, omdat daar minder bloed stroomt. Denk aan je vingertoppen, het puntje van je neus en aan je oren.”

Andersom zijn rode oren een verschijnsel van vaatverwijding. “Bepaalde lichaamsdelen kunnen rood worden om warmte te verliezen. Je krijgt bijvoorbeeld een rood hoofd tijdens het sporten.”

Rode oren oorzaak

De huisarts benadrukt dat het hebben van rode oren geen ziekte of syndroom is en niets te maken heeft met migraine. “De een heeft er meer last van dan de ander, maar je oren kunnen gloeien als gevolg van warmte, zenuwen of stress en (seksuele) opwinding. Daar komt de uitdrukking ‘rode oortjes’ ook vandaan. Het is niet schadelijk en absoluut niets om je zorgen over te maken.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health