Nog een paar weken en je kunt niet meer om ze heen. Althans, dat zijn de verwachtingen rondom het Nederlands vrouwen Elftal tijdens het EK. Drie powerladies uit het team vlogen uit alle hoeken van Europa naar Amsterdam voor een interview en shoot met Glamour en Nike.

Mick de Lint

Shanice van der Sanden (24)
Ze is aanvaller bij het Engelse Liverpool LFC en droomt van een carrière in Amerika, waar vrouwenvoetballers echte sterren zijn.

Je was pas twaalf toen je in aanraking kwam met voetbal. Hoe ging dat?
"Ik deed op dat moment eigenlijk niet veel met mijn leven. Ik ging naar school, kwam thuis en rende naar boven voor MSN. Mijn moeder motiveerde me om iets te gaan doen. Ik vroeg mijn broers die geregeld met vrienden voetbalden of ik mee mocht doen, maar die zagen dat niet zitten. En dus eindigde ik met een bal in het poortje achter ons huis, trappend tegen de muur. Mijn buurman zag het aan en schreef mij in bij Voetbalvereniging IJsselstein (VVIJ) en toen is alles in sneltreinvaart gegaan."

Het was duidelijk dat je talent had?
“Ik was vooral snel en liep iedereen eruit. Daardoor scoorde ik veel. Ik kwam drie jaar later al onder de zeventien te spelen. Het Nederlands elftal kwam op mijn zeventiende op mijn pad. Een jaar later mocht ik in het A-team meedoen.”

Voetbalde je bij de jongens of de meisjes?
“Altijd bij de meisjes. Af en toe moesten de jongens tegen Sparta of PSV en dan vroegen ze of ik mee wilde doen."Waren die geïntimideerd door je?"De jongens in mijn team vonden het heel cool.”

En is dat nog steeds?
“Soms scheppen mannen op dat ze met mij gevoetbald hebben, andere doen laconiek over het vrouwenvoetbal. Die hou je altijd. Ik wil ze dan juist het tegendeel bewijzen. Aankomend EK wil ik met mijn team laten zien dat wij echt goed kunnen voetballen en bij de top horen."

Het fijne aan een vrouwenteam is dat je minder grote ego’s hebt dan bij de mannen

Wat zeggen mannen dan?
"Vaak zeggen ze dat ons spel er niet uitziet, maar wat moet ik daarop zeggen? Het gaat sowieso niet zo snel als bij het mannenvoetbal. Maar hebben wij de krachten van een man? Nee. Dat is met alles. Ga maar een mannelijk hockeyteam tegenover een vrouwelijk hockeyteam zetten. Dan wint het mannenteam en dat is logisch. Maar het fijne aan een vrouwenteam is dat je minder grote ego’s hebt. Niemand staat op het veld voor zichzelf. We zijn echt een team.”

Hoe schat je de kans in voor jullie?
“Ik denk dat wij wel echt kans maken, ook al hebben landen als Frankrijk en Duitsland goede teams. Dat zijn gewoon atleten. Daar zijn grotere budgetten beschikbaar voor vrouwenvoetbal en zijn de vrouwen echt bekend. Daarom moeten wij nu juist presteren en het vrouwenvoetbal op de kaart zetten.”

Je traint nu bij Liverpool. Is er een verschil met het voetbal in Nederland?
“Daar sta je veel in de sportschool. In Nederland moeten we qua kracht nog stappen maken. Tactisch zijn we wel erg sterk hier.”

Wat doe je in Liverpool als je niet traint?
“Dan maak ik foto’s van de stad of van mezelf en post ik die op Instagram. Daarnaast ben ik veel met mode bezig. Daar wil ik na mijn voetbalcarrière ook iets mee doen.”

En je draagt graag make-up heb ik begrepen..
“Mensen beginnen me te herkennen als de voetballer met lippenstift en eyeliner op het veld. Dat doe ik bewust, zodat mensen me onthouden. De lippenstift van Maybelline blijft super goed zitten en ik gebruik eigenlijk altijd de eyeliner van HEMA!”

Wie is je grote voorbeeld op voetbalgebied?
"Cristiano Ronaldo. Ik zou hem wel eens willen ontmoeten. Hij is niet alleen bezig met voetbal, maar zet zich ook in voor zieke kinderen. Veel mensen hebben een mening over hem, maar ik heb respect voor wat hij op het voetbalveld en daarnaast doet.”

Mijn broer kreeg een auto-ongeluk toen ik in het buitenland zat.

Is je familie sportief?
"Mijn broer gaat af en toe naar de sportschool. Hij heeft een ernstig auto-ongeluk gehad en is nu aan het revalideren. Dat zijn de moeilijke momenten in het leven. Toen hij dat ongeluk kreeg in 2015, was ik op het WK. Ik wilde eigenlijk naar huis, maar mijn broer wilde dat ik bleef. Jij gaat gewoon voor mij scoren, zei hij.”

Wat is het mooiste uit je voetbalcarrière tot nu toe?
“Dat ik uiteindelijk meekon naar het WK. Daar ging eerst een wedstrijd aan vooraf. Toen de coach zei dat ik die wedstrijd mocht spelen, heb ik de hele nacht niet geslapen. Ik móet scoren, dacht ik. Ik had de hele tijd in mijn hoofd dat ik een schaar zou doen, meteen zou versnellen en dan scoren. Ik was enorm zenuwachtig, maar op het moment dat ik het veld op mocht, ging ik los. Mijn eerste balcontact was meteen een doelpunt. Die avond kreeg ik van mijn trainer te horen dat ik mee mocht. Ik moest meteen huilen en heb mijn moeder gebeld."

Waar droom je van?
“Ik wil graag in Amerika voetballen, maar ik zeg niet welke club. Ik voel en weet dat het werkelijkheid wordt.”

Weet je misschien al meer?
“Ach, een beetje. Maar je weet nooit wat er kan gebeuren.”


Mick de Lint

Stefanie van der Gragt (24)
Stefanie van der Gragt, verdediger, speelde afgelopen jaar bij de Duitse topclub Bayern München, maar keert komend seizoen terug naar Nederland; ze gaat voor Ajax spelen.

Hoe begon het?
“Ik speel vanaf mijn zesde en heb tien jaar lang bij de jongens gespeeld. Er waren wel meisjesteams, maar als ik beter wilde worden, was het verstandiger om bij de jongens te spelen. Ik woonde in een wijk met veel kinderen, waar we altijd samen voetbalden."

Wanneer kwam je erachter dat je talent had?
"Ik deed altijd mee met de KNVB-dagen. Daar werd ik gescout voor onder de dertien en onder de vijftien. Daarna kwam het Nederlands elftal. Ik zat toen nog op school en werkte ernaast. Pas op mijn zestiende bij AZ trainde ik iedere dag."

Daphne Koster was mijn grote voorbeeld. Later heb ik nog met haar mogen voetballen.

Wat voor mensen kijken jullie wedstrijden?
"Gezinnen met jonge meisjes. Die zijn ook enorm trouw op Instagram. Toen ik vroeger begon was het vrouwenvoetbal minder zichtbaar. Daphne Koster was mijn grote voorbeeld. Later heb ik met haar mogen voetballen in het Nederlands Elftal."

Zijn er dingen die je moet laten?
"Bij Bayern München zag ik mijn familie en vrienden niet. Dan laat je bijna alles voor voetbal. Ik heb wel veel kunnen zien van de stad. Na mijn training ging ik vaak lunchen of ontbijten met teamgenoten in het Olympiapark, maar uitgaan doe ik niet."

Mag dat niet?
"Het is je eigen verantwoordelijkheid. Je moet je honderd procent geven tijdens een training. Als jij dat kan als je de vorige dag bent uitgegaan, dan kun je prima op stap. Maar iedereen is zo professioneel dat niemand dat doet."

Denk je dat het mannenvoetbal ooit zo wordt als het vrouwenvoetbal?
"Dat zou ik wel willen. Wij moeten nu gewoon goed spelen. Dan gaan de deuren open wat sponsoren betreft en wordt er meer geld geïnvesteerd. Die mannen kunnen alles doen wat hun hartje begeert. Soms vind ik het te gek worden. Ik hoef nu er zelf niet naast te werken, maar in Nederland werken of studeren heel veel vrouwen wel omdat ze niet van voetbal alleen van kunnen leven. Natuurlijk wil ik dat anders zien, maar ik ben ermee opgegroeid."

Ik wil in de toekomst denk ik graag met ouderen of gehandicapten werken

Ben je nu al bezig met je leven na je voetbalcarrière?
"Ik geef nu al training aan kleine meiden bij een voetbalvereniging. Ik wil in de toekomst graag een trainingscursus doen. Ik wil in de toekomst denk ik graag met ouderen of gehandicapten werken. Daarvoor moet ik opnieuw leren, want ik heb nu een sportopleiding."

Vind je het niet oneerlijk als je het vergelijkt met mannen?
"Ik vind het leuk om bezig te zijn. Ik weet niet of je gelukkig wordt van het leven van een mannelijke voetballer, waarbij je de rest van je leven gebakken zit. Natuurlijk is het lekker om geld te hebben, maar ik wil graag mensen helpen."


Mick de Lint

Lieke Martens (24)Op haar vijftiende verhuisde Lieke Martens naar Amsterdam om te voetballen. De middenvelder / aanvaller speelt nu bij FC Rosengård in het Zweedse Malmö.

Hoe blijf je in contact met familie en vrienden?
"Ik kom één keer per maand naar Nederland voor het Nederlands Elftal. Dan probeer ik er een dag voor en achter te plakken. Daarnaast maakt Facetimen het leven veel makkelijker. Af en toe heb ik mijn telefoon aanstaan om te praten tegen mijn vriend, terwijl ik aan het koken ben. Je bent vaak alleen in je appartementje en dan is het fijn als je kunt blijven praten."

Met mijn vriend discussieer ik graag over mijn spel

Wat vind je het moeilijkst aan jullie lange afstandsrelatie?
"Ik vind het lastig als hij een wedstrijd niet heeft gezien. Ik wil graag discussiëren over mijn spel. Hij speelde vroeger net als ik bij VVV en heeft veel verstand van voetbal. Ook mis ik het soms om dingen samen te doen naast het voetbal."

Is het lastig om te levelen met vriendinnen die niet aan topsport doen?
"Ik ken mijn vriendinnen al sinds de brugklas. Ik mis af en toe feestjes, maar tot op de dag van vandaag zijn we super hecht en voelt m'n vriendinnengroep als een warm nest. De meeste meiden hockeyen."

Hoe is het contact onder de voetbalvrouwen?
"Ik wil zelf natuurlijk graag spelen, maar ik gun de andere vrouwen veel. Dat maakt het team ook heel sterk. Op het EK moeten we laten zien dat we echt een team zijn. Bij de mannen is het denk ik meer ieder voor zich."

Ben je bezig met je following op Instagram?
"Toen ik het eerste goal scoorde tijdens het WK, kreeg ik direct meer volgers op Instagram. Veel jonge meisjes sturen me de vraag hoe ik zo ver ben gekomen. Ik geef daar graag antwoord op en ik vind het leuk om jonge meiden te inspireren om te gaan voetballen."

Let jij op je voeding?
"Ik weet ondertussen wat ik moet eten. Een dag voor een wedstrijd wil ik veel koolhydraten binnen krijgen voor mijn energie. Na een wedstrijd eet ik eiwitrijke producten om te herstellen. Ik gebruik geen voedingssupplementen. Eten is te lekker om te vervangen voor shakes."

Ik kan niet vijf dagen in de gym staan en daarna met zware benen op het veld

Wat vind je van de fittrend op social media?
"Ik snap dat het cool is om een goed lichaam te hebben en daar wordt nu enorm veel mee geshowd. Je moet ook gewoon veel doen om zo’n lichaam te krijgen. Ik ben daar iets minder mee bezig. Ik kan niet vijf dagen in de gym staan en daarna met zware benen op het veld."

Wat wil je doen als je klaar bent met voetballen?
"Na de zomer ga ik de studie sportmanagement doen aan de Johan Cruijff University. Ik heb nu een mbo-diploma, maar met hbo is het makkelijker solliciteren in de toekomst. Fysiotherapie lijkt me leuk, maar voor nu zijn dat nog te veel praktijklessen. Dat kan ik niet combineren. En tja, als mijn voetbalcarrière achter de rug is, wil ik graag een gezin.

Zestien teams, waaronder de OranjeLeeuwinnen, komen van 16 juli tot en met 6 augustus in actie tijdens het EK vrouwenvoetbal. Meer informatie vind je op de site van de KNVB.