De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen; Loes geeft vanaf nu wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had. Ze trapt af met het 'jeuk is echt niet leuk' probleem.

Je zit middenin een drukke werkbespreking, een tiental brandende ogen zijn gericht op jou, en of all things heb je net vandaag gekozen voor dat te strakke rokje in je kast. Waarom dit een probleem is? Je hebt jeuk, en wel op verboden gebied. Waar komt die jeuk nou zo plots vandaan? En nog belangrijker: hoe kom je uit de brand?

Geen zorgen, je bent bij lange na niet de enige. Er zijn genoeg vrouwen die regelmatig last hebben van hetzelfde probleem en gelukkig kan het in de meeste gevallen weinig kwaad.

De vagina heeft een enorm sterk zelfreinigend vermogen, bijvoorbeeld door de zuurtegraad laag te houden (met een pH lager dan 4.5). Hierdoor worden infecties meestal goed buiten de deur gehouden. Er zijn een aantal microbes die in staat zijn zich in deze zure omgeving staande te houden. De precieze samenstelling van deze microbes, oftewel je ‘vaginale flora’, verschilt per vrouw.

Op welke exacte samenstelling jouw vagina goed functioneert, kan dus net wat verschillen met je buurvrouw. Wanneer de zuurgraad wordt verstoord, kunnen er problemen ontstaan. Een aantal mogelijke oorzaken van jeuk in en rondom je vagina:

1. Candida Albicans
Hoewel jij hoopte dat je schimmels alleen vindt in vergeten jam-potjes en oud brood, is ook de vagina een favoriet broedplaats. Met name de candida, formeel gezien een gist, is een veelvoorkomende oorzaak van jeuk. Maar liefst 75 procent van de vrouwen krijgt hier ooit in haar leven mee te maken. Als de zuurgraad van je vagina omhoog gaat, krijgt de candida kans om te groeien. Een brokkelig witte afscheiding in combinatie met jeuk en branderigheid is het gevolg. Een inwendige anti-schimmelcrème van de huisarts de oplossing.

Waarom sommige vrouwen hier gevoelig voor zijn? Daar zijn vele theorieën over. Het vaginale milieu van de een lijkt nu eenmaal kwetsbaarder voor deze gist dan de ander en raakt bijvoorbeeld al verstoord na seksueel contact, bij aanraking met zeep of irriterend ondergoed. Ook bij suikerziekte, een antibioticakuur of zwangerschap wordt een verhoogde kans op candida gezien. Echter is een precieze oorzaak bij velen vaak moeilijk te vinden.

Hoewel voorkomen natuurlijk beter dan genezen is, en sommigen vrouwen met veelvuldige candida-infecties zweren bij het gebruik van knoflook of yoghurt, zijn er tot nog toe geen wetenschappelijk bewezen maatregelen die jij zelf kunt nemen om te voorkomen dat je een candida infectie krijgt. Wel krijgen sommige vrouwen met steeds terugkomende candida infecties soms een anti-schimmel kuur mee of crèmes die langdurig gesmeerd moeten worden. Candida is overigens niet seksueel overdraagbaar, een eventuele partner zonder klachten hoeft dan ook niet te worden mee behandeld.

2. Een SOA
Vast niet wat je wilde horen. De enige manier om hierachter te komen is door snel je verantwoordelijkheid te nemen voor de onbezorgde daad en een SOA-test te doen bij de huisarts – die helaas wel van je eigen risico afgaat (tenzij je onder de 25 bent en het bij de GGD laat doen). Mocht blijken dat je iets onder de leden hebt, dan volstaat meestal een antibioticakuur. Het enige wat dan nog rest is het versturen van een (of meerdere) smsje(s) en het herstellen van je trots.

3. Bacteriële vaginose
Onder bepaalde omstandigheden kunnen sommige bacteriën de overhand krijgen. In dat geval ontstaat er een zogenaamde ‘bacteriële vaginose’, meestal veroorzaakt door de Gardnerella vaginalis. Hierbij kunnen naast jeuk ook onaangename geurtjes vrijkomen (het meest vergelijkbaar met een vislucht). Je normaal gesproken doorzichtige afscheiding kan nu wat wit-grijs van kleur zijn.

Een bacteriële vaginose is geen SOA, je kunt het dus niet overdragen. Wederom is een oorzaak moeilijk aan te wijzen, maar het veelvuldig wassen van de vagina met zeep is een risicofactor. Hoe oncomfortabel dit ook moge zijn, vaak gaat het binnen enkele weken vanzelf over. Echte hardnekkige gevallen kunnen behandeld worden met antibiotica.

Andere oorzaak
Natuurlijk kan het ook zijn dat de jeuk die jij zo plotseling voelt puur onschuldig is. In een wereld waar een geschoren vagina het modebeeld is en synthetisch ondergoed over de toonbanken vliegt, lopen we nu eenmaal af en toe met ingegroeide haartjes en gevoelige plekjes rond.

Kom je er met een verkoelende lotion, katoenen onderbroek of Brazillian wax niet uit? Heb je last van overmatige of stinkende afscheiding? Twijfel je of jouw interne milieu wel helemaal is zoals het hoort te zijn? Dan kun je voor de zekerheid altijd een afspraak maken bij de huisarts. Je bent niet de eerste en ook absoluut niet de laatste die zich met zulke klachten meldt.