De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen; Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

De zomer is natuurlijk fantastisch voor iedereen die van zon, strand en eindeloos terrassen houdt. Sommigen vinden het alleen minder genieten. Degenen die zich een ongeluk niezen, tranen en snotteren wanneer de eerste pollen uit de grond komen.

Lachen joh, die pollen
Rode ogen, een druipneus en eindeloze niesbuien. Het gaat heel ver: in heftige gevallen lijkt hooikoorts eerder op een huilbui dan een onschuldige allergische reactie. En dat is natuurlijk verre van ideaal als je goed voor de dag wil komen op je werk.

Hoe zit dat precies, die hooikoorts?
In ‘medische termen’ wordt hooikoorts ook wel verstaan onder de allergische rinitis. Bij mensen die er aanleg voor hebben ontstaat er een reactie in het lichaam zodra een bepaald allergeen binnenkomt. Voor de een zijn dat boompollen, voor de ander graspollen, huisstofmijt of bepaalde huisdieren. Voor sommige pechvogels zijn dat alle bovenstaande stoffen.

Zodra dit stofje of ‘allergeen’ in aanraking komt met de eigen lichaamscellen, komt er een stof in het lichaam vrij die histamine heet. En dat is de echte ‘boosdoener’. Histamine prikkelt de zenuwuiteinden in de neus, zorgt voor niesbuien en laat je ogen tranen.

What to do?
Het allereerste advies bij patiënten met hooikoorts is geen hogere wiskunde: pollen en allergenen zo veel mogelijk vermijden. Dat kun je natuurlijk doen door de hele dag met gesloten ramen binnen te blijven, maar dat is voor velen geen optie (hallo terrasjesweer!).

Een grote zonnebril op je neus, kleren en ander wasgoed niet buiten laten drogen en je niet omkleden in de slaapkamer zijn alternatieve maatregelen. Gelukkig bestaat er daarnaast een scala aan hooikoortstabletten en neussprays om je van je klachten af te helpen. Voor sommige hoef je niet eens naar de huisarts. De opties:

 • Vrij verkrijgbaar bij drogisterij - Neem bijvoorbeeld het pilletje dat ook gebruikt wordt voor reisziekte (Cetirizine), vrij verkrijgbaar bij de drogisterij. Het nadeel van deze tabletjes is dat ze je slaperig maken (een ‘sederende werking’, zoals dat heet). Handig voor een lange vliegreis, minder handig voor een lange werkdag.
 • Combineren en proberen bij de huisarts - Gelukkig heeft de huisarts nog andere opties zonder sederende werking. Meestal wordt een combinatie van een neusspray met een tablet voorgeschreven. De werking van de neusspray berust op een ontstekingsremmend mechanisme. Hierdoor moeten de klachten van een loopneus en dikke traanogen vanzelf minder worden. De tabletten zullen het stofje ‘histamine’ in je lichaam remmen of afbreken zodra dat is vrijgekomen. Antihistaminica werken vaak wat sneller dan de ontstekingsremmers, maar de ontstekingsremmers werken meestal langer. Kortom, een kwestie van combineren en uitproberen op advies van je huisarts.

  Zodra de klachten verminderd zijn, kun je het gebruik van de medicijnen ook weer minderen. Mochten de klachten weer toenemen, verleng je de medicijnen weer op de laagst effectieve dosis. Soms is gebruik ‘zo nodig’ voldoende.

  Vind het in een andere hoek
  Echter, voor degenen die al veel tabletjes en pilletje geprobeerd hebben is overstappen naar wéér een ander tabletje niet altijd een pretje. Sommigen zoeken hun heil daarom in een andere hoek, en zo kom je nog eens op bijzondere adviezen. Wetenschappelijk onderbouwd zijn ze absoluut niet, maar als het de patiënt helpt – en geen kwaad kan – zijn wij als dokters ook blij toch?

  Laatst had ik een mevrouw die zwoor bij 1 eetlepel honing per dag van de plaatselijke imker. Met nadruk op 'plaatselijk'. Kennelijk brengen die bezige bijtjes kleine allergenen in de honing die voor een sensitisatie-proces in het lichaam zorgen.

  Wie zal het zeggen… Haar klachten waren in ieder geval verbeterd. Toen ik diezelfde week een zakenman op mijn spreekuur kreeg met ogen alsof zijn vriendin hem had geslagen, gaf ik hem op goed geluk dezelfde tip. Ik heb hem tot nog toe nog niet weer gezien. Een klein gevalletje ‘oma weet raad’, als jij er maar mee geholpen bent!