De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had. Deze week: hoofdpijndossier part one.

Je bent ongesteld, of staat op het punt om het te worden, maar dat niet alleen… Je hoofd barst uit elkaar van de hoofdpijn. De felle zonnestralen door de luxaflex pijnigen je ogen. Je voelt je misselijk. Elk geluid is je te veel. Nadenken wil bijna niet meer en het enige waar je nog zin in hebt is urenlang slapen in een hele donkere stille kamer waar niemand je stoort.

Hoewel bovenstaande klachten veel lijken op migraine, is niet iedere hoofdpijn migraine. Je hebt veel verschillende soorten hoofdpijn die allen op hun eigen manier behandeld worden. Vier belangrijke soorten hoofdpijn:

1. Spanningshoofdpijn: verreweg de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse bevolking krijgt hier wel eens mee te maken. Spanningshoofdpijn is meestal tweezijdig en voelt drukkend of knellend (alsof je een te strakke haarband gedragen hebt). Het kan minuten tot dagen aanhouden. Het zou niet erger moeten worden bij inspanning en je bent er niet misselijk bij, maar vervelend is het zeker.

De precieze oorzaak is vaak lastig te duiden: een drukke dag op het werk, verhoogde spierspanning van de spieren in de nek, oververmoeidheid of een verkeerde houding. Er is geen bewijs voor voeding als oorzaak van deze hoofdpijn. Je kunt hiervoor gerust een paracetamol nemen, als dat niet helpt zelfs een ibuprofen.

Maar overweeg daarnaast ook verder te kijken dan de medicijndoos: is er een gezonde balans in je leefstijl? Neem je niet te veel hooi op je vork? Als je veel en vaak klachten van spanningshoofdpijn hebt, kijk dan eens kritisch naar het evenwicht tussen werk en privé. Helaas kan ik je geen vakantie voorschrijven, dat zul je toch echt zelf moeten doen.

2. Medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH): bij mensen die vaak paracetamol of ibuprofen slikken voor bijvoorbeeld hun spanningshoofdpijn, kan op een gegeven moment een hoofdpijn ontstaan als gevolg van deze tabletten. Dit noem je een medicatieovergebruikshoofdpijn. De hoofdpijn treedt typisch in de ochtend op, wanneer het medicijn uit het lichaam is en het lichaam weer ‘behoefte’ heeft aan de pijnstiller.

Om aan deze hoofdpijn te komen moet je toch wel zo’n 15 dagen per maand (of meer) medicatie slikken. Van een enkele paracetamol na een lange werkdag ga je het dus niet krijgen, geen zorgen. De oplossing is even vervelend maar in feite simpel: in één keer stoppen met alle middelen die je voor je hoofdpijn gebruikt.

De hoofdpijn zal in eerste instantie erger worden, misschien moet je je dagelijkse activiteiten even tijdelijk stop zetten. Na een week (of twee) zal het zeker beter moeten gaan. Weersta in die periode de verleiding om toch naar pijnstillers te grijpen. Drink voldoende water, ga op tijd naar bed en zit de tijd uit.

3. Clusterhoofdpijn: van alle hoofdpijnen die er zijn, is clusterhoofdpijn bij uitstek de meest hevige vorm. Het schijnt zelfs een van de meest hevige pijnen te zijn die mensen aangeven. Bij pijnscores die in het ziekenhuis worden afgenomen op een schaal van 0 tot 10, met 10 als de meest ondraaglijke pijn ooit, zijn het met name de bevallende vrouwen en mensen met clusterhoofdpijn die de 10 aantikken. Zeker niet zomaar een hoofdpijntje na een lange werkdag dus!

Gelukkig is deze vorm van hoofdpijn vrij zeldzaam: slechts 1 op de 10.000 mensen heeft er mee te maken. Het is een hoofdpijn die in aanvallen komt, zeer pijnlijk is en aan één zijde van het hoofd rondom het oog of temporaal voorkomt. Het kan 15 minuten tot 2,5 uur duren en je wordt opvallend vaak ’s nachts lastiggevallen. Bij sommige patiënten blijft ‘t weken weg, bij anderen maanden. Maar wanneer de clusterhoofdpijn terugkomt, krijgt een patiënt vaak meerdere aanvallen in korte tijd.

Naast hoofdpijn hebben deze mensen ook vaak een rood of tranend oog en/of is hun neus verstopt aan de pijnlijke zijde. Het ooglid kan dik worden of gaan hangen. Omdat de hoofdpijn zó hevig is, voelen deze mensen vaak de behoefte veel te bewegen. Rustig in bed wachten tot het voorbij is, is er absoluut niet bij. De hoofdpijn gaat bijna nooit gepaard met misselijkheid of braken.

De behandeling voor clusterhoofdpijn is vrij specifiek, daarvoor zal de huisarts je in principe doorverwijzen naar een neuroloog. Niet alleen met medicijnen maar ook met zuurstoftherapie zal worden geprobeerd de aanval onder controle te krijgen.

4. Migraine: ook migraine komt redelijk veel voor, zo’n 15 procent van onze bevolking heeft er wel eens last van. Migraine is een heftige hoofdpijn die in aanvallen komt, wat soms wel uren tot dagen duren. Tijdens deze aanvallen zijn de meeste vrouwen ook misselijk, waarbij ze moeten overgeven. Het niet goed tegen licht en geluid kunnen komt veel voor. Bij 60 procent van de vrouwen hangt de migraine samen met de menstruatiecyclus, zij hebben meestal vlak voor of tijdens de menstruatie aanvallen.

Zo’n 15-25 procent van de mensen met migraine krijgt voordat ze een aanval hebben een zogeheten ‘aura’. Dit aura kan bijvoorbeeld zijn: het zien van sterretjes, wazig zien, het voelen van tintelingen of een doof gevoel rondom de lippen. Hoewel het ongetwijfeld beangstigend is zoiets geks mee te maken, zeker voor een eerste keer, verdwijnt een aura in principe binnen een uur weer. Binnen het uur daarna komt de hoofdpijn.

Bij veel vrouwen speelt de menstruele cyclus een belangrijke rol in het optreden van de migraine. Er kunnen ook andere uitlokkende factoren zijn: stress, onregelmatig leven, slaapgebrek. Ook bepaalde voedingsmiddelen zijn met migraine geassocieerd: rode wijn, kaas, chocolade.

Heb je last van migraine en heb je je al behoorlijk wat aanvallen flink gehouden, gekeken naar de voedingsmiddelen die je gebruikt en paracetamols geslikt terwijl het niet helpt? Maak snel een afspraak bij de huisarts. Er zijn niet alleen veel soorten migraine, er zijn gelukkig ook veel behandelopties. Een huisarts zal vaak eerst zelf proberen de migraine onder controle te krijgen door middel van ‘triptanen’. Deze werken anders dan paracetamol of ibuprofen en zijn dan ook niet vrij verkrijgbaar bij de drogisterij.

Er zijn vele soorten triptanen. Ben je na je eerste bezoek aan de huisarts dus niet van je hoofdpijn af, dan is er gelukkig nog geen man overboord. Het kan zelfs nodig zijn door te verwijzen naar een neuroloog voor andere behandelopties. Vrouwen kunnen absolute strijders zijn, maar migraine is een zeer vervelende aandoening waar absoluut wat aan te doen is. Blijf dus niet doorbikkelen.

Over migraine, verschillende behandelopties en de rol die anticonceptie kan spelen voor je hoofdpijn: in het volgende hoofdpijndossier vertel ik je er meer over.