Alles wat je moet weten als je ervoor kiest om dan toch XTC te gebruiken

Better safe than sorry

Discobal
Jena Ardell

Maar liefst 7.6 procent van de Nederlanders boven de 18 zegt wel eens XTC te hebben gebruikt. Onder bezoekers van dance-evenementen is dit percentage zelfs 55.1 procent (!). Maar wat doet XTC of MDMA precies met je lichaam? En wat kun je doen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken?

XTC op festivals en feestjes

De meest bekende drug op festivals en feestjes is vooralsnog XTC. De werkzame stof in XTC is 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Een hele mond vol, daarom wordt het afgekort tot MDMA. Toen XTC-pillen in de jaren 90 populair werden in de club-scene, bevatte een pilletje ongeveer 80 mg MDMA. Dit gemiddelde is inmiddels behoorlijk gestegen naar 160 mg, met uitschieters naar 200 mg. Zoals te verwachten: zo’n hoger gedoseerde pil geeft meer risico’s dan een lager gedoseerde pil.

Uiteraard is het laten liggen van drugs de verstandigste keuze. Wil je het desondanks toch proberen, dan zijn de volgende dingen belangrijk. Dan gebruik je het in ieder geval zo veilig mogelijk:

 • Laat je pillen testen. Zo weet je precies hoeveel MDMA erin zit, en of er geen andere stoffen aan zijn toegevoegd. Zo zijn er in het verleden pillen opgedoken die atropine bevatten, een stof die zeer schadelijk kan zijn voor het hart. Testen is dus noodzakelijk, dit kan bij de GGD of bij een Jellinek kliniek. Kosten zijn meestal €2,50 en is anoniem.
 • Gebruik een dosis van maximaal 1 tot 1.5 mg MDMA per kilogram lichaamsgewicht. Dat is slechts een adviesdosering. Wetenschappelijk onderzoek naar een ‘veilige dosering’ XTC ontbreekt – vooralsnog. Adviezen zijn dus gebaseerd op ervaringen van consumenten.

  Let op je dosering

  Om zeker te weten dat je niet de ‘maximale grens’ overschrijdt, maar ook om je lichaam en geest te laten wennen aan de XTC, is het sterk te adviseren om nooit een hele pil in één keer te nemen. Begin met een kwartje, of bij meer ervaring met een halve. Het effect is na een halfuur tot uur pas te merken, dus neem niet te snel bij. Je zult je energiek, blij en verliefd voelen. Je bent minder geremd, kunt uren gaan dansen en hebt soms veel zin om te praten.

  Bijwerkingen van MDMA

  Maar let op, er kunnen ook (ongewenste) bijwerkingen optreden: wat het meest voorkomt is misselijkheid met overgeven (vaak door oververhitting), malen met de kaken, niet kunnen plassen, darmklachten, vermindering van eetlust, zweten, hartkloppingen en het moeilijk in slaap komen na gebruik. Soms kan ook onrust of paniek optreden, dus geef bij je vrienden aan wanneer je dingen fijn vindt en wanneer je ergens minder chill van raakt. Bijwerkingen wisselen per persoon en per keer. Je kunt de ene keer meer energie ervaren dan de andere keer. Het ‘verliefde’ gevoel zal bij frequent gebruik afnemen, zelfs bijnemen heeft dan weinig zin.

  Wat doet XTC (onder andere) met je lichaam?

  • XTC stimuleert de afgifte van serotonine in de hersenen. Dat stofje zorgt voor een geluksgevoel. Echter, XTC zorgt er ook dat de serotonine-reserves worden aangesproken. Het gevolg: de dagen erna kun je een ‘dip’ ervaren, simpelweg omdat de voorraden in je hersenen tijdelijk minder serotonine tot hun beschikking hebben.
  • Daarnaast is serotonine verantwoordelijk voor de lichaamstemperatuur. Een verhoogde serotonine-spiegel zorgt ervoor dat je flink gaat zweten en maakt het lastig om de werkelijke temperatuur buiten te voelen. Hierdoor raak je sneller oververhit of juist onderkoeld.
  • XTC stimuleert het vrijkomen van het stofje ‘ADH’ in de hersenen. Deze stof zorgt ervoor dat je niet goed kunt plassen en dat je meer water vasthoudt, dit terwijl je juist wél een verhoogd dorstgevoel hebt.

   MDMA is aan te tonen in de urine of in het bloed tot ongeveer 24-52 uur na inname.

   Tips

   • Zorg bij hete dagen voor voldoende afkoeling. Sta af en toe even stil bij je temperatuur, heb je niet te veel kleren aan? Kun je al je warmte nog kwijt? Zorg bij koude dagen juist dat je niet te snel afkoelt: doe misschien toch dat vest even aan ook al heb je het niet koud. Als je normaal met vijf graden niet in een topje buiten loopt, moet je dat nu ook niet doen.
   • Hoewel het plassen bemoeilijkt kan zijn, zijn er toch trucjes toe te passen om wel te gaan. Neem rustig de tijd op de wc en ga fluiten. Ja echt waar: tuit je lippen en fluit met je ogen dicht. Wedden dat je toch plast?
   • Voorkom dat je te veel water drinkt door precies in de gaten te houden wat je drinkt. Koop één flesje van een halve liter en ‘spreek’ met jezelf af dat het flesje pas over twee uur op mag zijn. Wil je toch wat verkoeling in je mond? Waterijsjes, lolly’s, kauwgom of fruitsnoepjes werken ook goed.
   • Probeer bij opkomende paniek te ‘accepteren’ dat dit gevoel er nu eenmaal even is. Wanneer je slechts een kwartje per keer neemt zal een eventuele paniek nooit lang duren, meestal zakt het ergste gevoel na tien, max twintig minuten weer wat af. In de tussentijd is goed gezelschap, acceptatie en een rustige omgeving het belangrijkst.
   • Het is aan te raden om van tevoren 5HTP aan te schaffen: dat zijn natuurlijke supplementen die gewoon bij Holland & Barrett te koop zijn. Hierdoor wordt in de dagen na je feestje de serotonine-productie weer rustig op gang geholpen. Zo voorkom je een te emotionele dip.

    Op ieder festival zijn EHBO-posten waar mensen werken die vaker met drugs-gevallen in aanraking zijn gekomen. Twijfel je, ben je angstig of wil je advies: schroom dan niet om toch even langs te lopen.

    Tot slot een allerbelangrijkste tip: hoe ‘normaal’ drugs ook mogen zijn in Nederland, bepaal altijd voor jezelf of dit wat voor jou is of niet. Die keuze kan alleen jij maken. Per slot van rekening ga je naar een feestje of festival om te genieten van de sfeer, de muziek en de gezelligheid. Onthoud altijd dat daar geen drugs voor nodig zijn, zeker niet als je je er niet prettig bij voelt.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Health