Een tampon is een onmisbaar medicijn wanneer je lijdt aan de Maandelijkse KutZooi (MKZ). En aangezien je in je leven - gemiddeld - zo'n 3500 dagen deze rode kwaal onder de leden hebt, verslijt je meer tampons dan mannen of vrouwen.

Kieskeurig
Toch ben ik wat mannen betreft véél kieskeuriger en mag ik die kieskeurigheid best wat meer doortrekken bij het kiezen van tampons. Dat werd me deze week weer duidelijk toen Mariah Mansvelt Beck - de oprichter van het biologische tamponmerk Yoni - vroeg of ik wist hoe ik de druppels die op een tamponverpakking staan moet lezen.

Eh ja. Hoe meer druppels, hoe meer bloed de tampon aankan en dus langer meegaat voordat je doorlekt. Tot zover mijn kennis.

Wat blijkt? De betekenis van de druppels heeft meer duiding nodig vanwege het zeldzame Toxic Shock Syndrome (TSS)- ofwel: de tamponziekte - en om beter te weten wat je precies in je lijf stopt.

Het aantal druppels staat voor de hoogte van het absorptievermogen. Hoe hoger het aborptievermogen, hoe meer synthetische stoffen in de tampon zitten.

Rely
Eind jaren 70 kwam er een nieuw soort synthetische, superabsorberende tampon op de markt (Rely) die langer dan 24 uur gedragen kon worden. Hierdoor kwam de tamponziekte plotsklaps heel vaak voor. Toen deze tampons uit de handel werden genomen, daalde het aantal TSS-gevallen drastisch.

Voorkomen
De beste voorzorgsmaatregel tegen TSS is een tampon gebruiken met een zo laag mogelijk absorptievermogen: een tampon met de minste druppels.

Daarnaast is het belangrijk om de tampon om de 2-4 uur te verwisselen en nooit langer dan 8 uur te laten zitten - ongeacht de absorptiegraad.

Het absorptievermogen en het wisselen van de tampon staan uiteraard wel in verband met elkaar: hoe meer de tampon aankan, hoe minder snel je geneigd bent de tampon te vervangen.

Heftig ongesteld
Nu zijn er vrouwen die zo zwaar ongesteld zijn dat een tampon met de laagste absorptiegraad niet mogelijk is. Dat is geen probleem, zolang je er maar op let dat je de tampon regelmatig verwisselt en niet denkt-ie de hele dag wel mee kan.

Wat is TSS?
TSS wordt meestal veroorzaakt door de Stafylococcus aureus bacterie. Dit micro-organisme komt bij veel mensen voor, maar veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte.

Onder bepaalde omstandigheden, zoals het langdurig inhouden van een tampon, kunnen deze bacteriën zich echter ophopen (in de tampon).

Als de gifstoffen die zij produceren in de bloedbaan terechtkomen, ontstaat TSS. Je krijgt dan acuut, zeer heftige klachten, zoals (niet alles hoeft voor te komen):

 • Hoge koorts (vaak hoger dan 39 graden Celsius)
 • Griepachtige klachten, zoals koude rillingen, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid, braken en/of diarree
 • Rode huiduitslag over het hele lichaam.
 • Duizeligheid
 • Flauwvallen
 • Desoriëntatie en verwarring
 • Extreme daling van de bloeddruk (shock)

  Zonder behandeling kunnen er zeer ernstige complicaties optreden, mogelijk met een dodelijke afloop. Hierbij moet gezegd worden dat de tamponziekte - in vergelijking met de jaren '70 - nu een bekend verschijnsel is.

  Als je je tijdens het dragen van een tampon ineens extreem beroerd voelt, weet je dat het mogelijk TSS is waardoor de arts snel een behandeling kan starten.