Eerlijk is eerlijk. Het heeft even geduurd voordat ik me dit besefte. Mijn menstruatie en ik hebben een nogal vreemde verstandhouding. Maar net zoals veel andere dingen in het leven, heb ik nieuwe inzichten gekregen.

Klasgenootjes
Het begon lang geleden, of eigenlijk laat. Dat was een probleem. Want hoe kut (letterlijker kan ik het niet omschrijven), het ook is, het is nog kutter om niet ongesteld te zijn als al je vriendinnen dat al wel zijn.

Ik word nóóit ongesteld
Even dacht ik dat het niet aan mij besteedt zou zijn. Hetzelfde gold voor mijn borsten trouwens, maar dat is een ander verhaal. Ik kon me niet voorstellen dat ik nog ongesteld zou worden. Voornamelijk ook omdat ik me niet kon indenken hoe mijn lichaam dit fenomeen heel natuurlijk zou ondergaan.

Geheugenverlies
Het mocht er toch van komen. Ook mijn magere lijf werd 'een vrouw'. Vraag me niet waar ik was toen ik het werd. Ik weet zelfs niet wanneer ik het werd. Er zit een groot gat in mijn geheugen wat dat betreft. Wellicht komt dat omdat ik er nóóit last van had. Het enige wat hinder ondervond was mijn portemonnee. €3,79 voor een pakje tampons van zestien stuks. REALLY?

Watjes
Mijn ongesteldheid was een eitje, terwijl ze moeiteloos mijn lichaam verlieten. Buikpijn kende ik niet. Niet meer sporten in die week? Onzin wat mij betreft. Een kruik? Idem. Ik vond dat vrouwen die klaagden over hun periode een reden zochten om zich aan te stellen. Wat een watjes!

Spiraal
Vorig jaar wisselde ik de anticonceptiepil in voor een koperspiraal. Geen hormonen, geen pil die ik kan vergeten. Het leek me een fantastische oplossing. Het inbrengen van het ‘ding’ was een obstakel, maar het gevoel is maar een paar seconden en de beloning was eeuwig, of in dit kopergeval in ieder geval tien jaar. Dacht ik..

Karma
Sindsdien geloof ik in karma. Kutkarma welteverstaan. Ik heb intense pijn tijdens mijn periode én ik heb het verdiend. Het is mijn loon voor al die jaren dat ik mijn medestanders belachelijk heb gemaakt.

Excuses
Het is echt. De spiraal en mijn periode werken in het geniep samen. Zodra de kalender de tweede week van de maand telt, vloeren ze me. Ik probeer me dan nog heldhaftig staande te houden. Ik ga namelijk niet graag ten onder aan iets wat ik voorheen belachelijk heb gemaakt. Maar dames, het is tijd om toe te geven. Sorry dat ik jullie nooit heb bijgestaan in deze bloedirritante periode. Mag ik dan vanaf nu iedere maand een paar dagen klagen over deze martelgang?