'Sinds een half jaar heb ik een piep in mijn oor'

Mijn advies is daarom: draag altijd gehoorbescherming naar een feestje of concert

Portrait of a Young Confident Woman Touching her Hair
Caroline Tompkins / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Je oren lijken iets vanzelfsprekends. Ze zijn er en je kunt er een hoop mee doen: naar muziek luisteren, van een film genieten en meedoen aan een leuk gesprek met je vriendinnen. Eigenlijk zijn jouw oren de verbinding met de buitenwereld.

Hoe erg is het daarom als er iets mis is met je gehoor. Gehoorschade, bijvoorbeeld, waardoor je minder goed kan horen. Of - iets wat hedendaags door ruim 1 miljoen mensen wordt ervaren - een hard, piepend geluid in je oor.

Dit heet ook wel tinnitus, oorsuizen. Iets waar ik zelf sinds een half jaar last van heb. Ik kan je vertellen: het is geen pretje. Het is soms echt verschrikkelijk en bepaalt inmiddels een groot deel van mijn leven.

Oorzaken van tinnitus

Natuurlijk was ik er ook van op de hoogte dat harde muziek kan leiden tot gehoorschade. Maar zover ik wist, was ik nooit te lang in een ruimte met veel lawaai. De kans dat dit mij zou overkomen leek dus klein.

Toch is het een half jaar geleden mis gegaan. Ik was met een groep op reis in Midden-Amerika, en had door de koude airco en het warme weer last gekregen van een verkoudheid. Deze verkoudheid ging over in een oorontsteking.

Omdat ik mij verder prima voelde, besloot ik op een avond om mee te gaan naar een feestje in Antigua, Guatemala. Toen ik aankwam op de locatie keek ik mijn ogen uit: honderden mensen stonden te dansen in een leeg zwembad, waar een dj harde muziek draaide.

Samen met wat andere mensen van de groep vermaakte ik me prima op het feestje. We dronken nog wat cocktails – die kosten daar nog geen 2 euro – en pas rond 4 uur ’s nachts besloten we de taxi terug te nemen naar het hotel.

Al vanaf het moment in de taxi merkte ik dat ik last had van een flinke piep in mijn oor. Maar er was nog geen paniek: hoe vaak heb je dat wel niet, dat je na een feestje even last hebt van oorsuizen? De dag erna is het altijd weg, dus nu vast ook.

Piep in je oor

Helaas was de piep een dag later niet verdwenen. Ik werd wakker met een dicht oor – het was net alsof ik onder water zat – en de piep was nog even goed hoorbaar als de afgelopen nacht.

Ik schrok, raakte in paniek. Heb meteen mijn ouders gewhatsappt, gevraagd of het kan dat je zoveel uur later nog steeds een geluid in je oor hoort. Het komt wel goed, zeiden ze, soms duurt het een paar dagen voordat de piep verdwijnt. Maar het gaat vast wel gebeuren.

Vijf dagen later klonk het piepgeluid nog even sterk als in de bewuste nacht. Hierdoor kon ik helaas niet meer zo genieten van de reis. Ik was omringd met mensen met een andere nationaliteit, en de huisarts die ik uiteindelijk bezocht in Antigua kon zelfs geen woord Engels.

Hij keek in mijn oor en wist mijn gids in het Spaans te vertellen dat de piep kwam door de oorontsteking, en dat er geen sprake was van gehoorschade. Ik kreeg wat vitaminepillen mee en de belofte dat de piep vanzelf wel snel zou verdwijnen.

Terug in Nederland wilde ik maar een ding: een Nederlandse arts in mijn oor laten kijken. Dit gebeurde, maar helaas kreeg ik hetzelfde antwoord: het kan even duren, de piep gaat vanzelf wel weg.

Nu, een half jaar later, ben ik daar niet meer zo zeker van. Ik heb van de week de moed bij elkaar geraapt en voor het eerst een KNO-arts bezocht. Die deed direct een gehoortest, en wat bleek: er is niks aan de hand met mijn oren. Of ik hier blij mee moet zijn, weet ik niet, want dit betekent dat de ‘schade’ zit tussen mijn oor en hersenen, misschien wel in mijn hersenen.

Binnenkort gaat er een elektrodenonderzoek plaats vinden, waarbij ze gaan kijken of de ‘connectie’ tussen mijn oren en hersenen nog wel in orde is. Ik verwacht straks enkel een uitslag, maar geen optie om er iets aan te doen. Het geluid wordt gecreëerd in mijn hersenen, en daar is helaas nog geen behandeling voor mogelijk.

Bescherm je oren

Op dezelfde dag als mijn bezoek aan de KNO-arts kwam het onderwerp toevallig naar voren in de uitzending van RTL Late Night. Daar zat Joan van Baerle, de moeder van Gaby. Ze had een boek geschreven over haar dochter, die na jarenlang gekweld te zijn door een harde ruis in haar oor, besloot om voor euthanasie te kiezen.

Gelukkig is het geluid bij mij lang niet zo erg, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het leven ondragelijk kan zijn als je mijn piep continu x 10 hoort in je oor. Er is namelijk nooit rust, stilte bestaat niet meer. Misschien heb je het niet door als er niks aan de hand is met je oren, maar in stilte in slaap vallen is een luxe. Iets wat je zou moeten koesteren.

Daarom wil ik iedereen adviseren om ALTIJD gehoorbescherming te dragen als je naar een concert gaat of een feestje. Want ook al denk je dat jouw oren sterk zijn, het geluid hoeft maar net te hard te staan om iets aan te richten in je gehoor.

Mocht je een oorontsteking hebben, dan is dat al helemaal een no-go voor een avondje uit. Dan maar niet naar het feestje, of als je gaat in ieder geval met oordoppen in. Riskeer het niet. Je hebt maar een paar oren. Wees er bloed-, bloed-, bloedzuinig op.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health