Een maand geen alcohol heeft dít effect op je gezondheid

Dry January (of wat maandjes later) blijkt heel goed voor je

Sex and the City
Sex and the City

Uit een onderzoek van het Radboudumc en NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu blijkt dat voor een korte periode stoppen met alcohol al voordelen heeft. Ook voor gematigde (studenten)drinkers.

Effect van alcohol op je gezondheid

Het onderzoek was niet groot. Veertien mensen werden voor, tijdens en na hun alcoholloze maand in de gaten gehouden. Wat bleek: De proefpersonen werden fitter en hun cholesterol daalde. Daarnaast daalden de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen. Maar, zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween het gezondheidseffect.

Dry Januari

"Het onderzoek laat zien dat het stoppen met alcohol, zelfs bij matig gebruik en voor een korte periode, al goede effecten kan hebben op iemands gezondheid. Als je elk jaar een maand niet drinkt, heb je over een periode van twaalf jaar een heel jaar geen alcohol gedronken. Dat telt," aldus leverarts en onderzoeker Eric Tjwa tegen de NOS. Eerlijk is eerlijk: het onderzoek had niet genoeg proefpersonen om de resultaten als absolute waarheid te zien. Maar we kunnen ons voorstellen dat (een tijdje) geen alcohol meer positieve dan negatieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid kan hebben.

Ervaring geen alcohol drinken

Overweeg je om te stoppen met alcohol? Je bent niet de enige. Glamour's columnist Lianne Marije besloot een jaar geleden nóóit meer te drinken. Ze vertelt over de effecten van alcohol op haar mentale gezondheid: "Lichamelijk trek ik de boel nog wel: beetje hoofdpijn, beetje misselijk. Als het daarbij zou blijven, zou ik dansen van vreugde door de straten van Amsterdam..."

Bron: nos.nl

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health