’s Ochtends of ’s avonds: dit is het beste moment om te douchen

Voor eens en voor altijd duidelijkheid

beste-moment-om-te-douchen
Unsplash

De wereld kan ruwweg verdeeld worden in twee groepen: de mensen die ’s ochtends douchen en de mensen die ’s avonds douchen (oké, en dat kleine uitzonderlijk schone percentage dat ’s ochtends én ’s avonds doucht). Beide groepen zijn ervan overtuigd dat hun methode de beste is. Daarom voor eens en voor altijd duidelijkheid: wat is het beste moment om te douchen?

De winnaar is..
Het verlossende antwoord komt van de Britse Daily Mail: je kunt het beste douchen vóór het slapengaan. ’s Avonds wassen heeft positieve effecten voor je huid. Dan spoel je zweet, olie en allergenen die de hele dag op je huid zijn gekomen af. Als je ’s ochtends pas doucht, trekt al dat vuil ’s nachts in je huid en krijg je sneller last van oneffenheden.

No stress
Nog een voordeel van ’s avonds douchen: je slaapt er beter van. Als je doucht, maakt je lichaam minder cortisol (een stresshormoon) aan. Ga je minder gestrest naar bed, dan is de kans groter dat je slaapt als een roos.

Cool down
Een andere reden waarom douchen goed is voor je nachtrust, heeft te maken met de temperatuurswisseling. Je lijf zorgt er zelf voor dat je lichaam afkoelt rond de tijd dat je moet slapen. Als je doucht gaat je lichaamstemperatuur eerst omhoog, om vervolgens extra snel weer te dalen. Zo maak je je lichaam sneller slaperig.

Go, team, go
Dus: Team Avond: keep it up! En Team Ochtend: blijf vooral doen waar je zin in hebt. Maar als je niet goed slaapt, kun je eens proberen je doucheroutine om te gooien.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health