Je kunt sneller in de overgang komen dan je denkt

Dokter-to-be Loes legt uit:

Face, Hair, Facial expression, Lip, Head, Eyebrow, Skin, Beauty, Hairstyle, Chin,
Daniel Spase via Unsplash

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Opvlieger
Je maakt er vast wel eens lachend een grapje over wanneer je weer een onverwachte hitteaanval krijgt. "Oh nee... ik ben vast in de overgang ha ha ha." De échte overgang voelt nog een mensenleven ver weg en deze 'opvliegers' komen vast door die te warme - maar te leuke - trui die je per se aan wilde.

Anyway, is die overgang wel écht zo ver weg? Voor de meeste vrouwen gelukkig wel. De gemiddelde leeftijd voor de overgang ligt op zo'n 51 jaar. Echter, één op de honderd vrouwen raakt al voor haar veertigste in de overgang, één op de duizend voor haar dertigste. Dat is natuurlijk veel te vroeg. We noemen dit dan ook een 'premature overgang'.

Premature overgang

Bij een premature overgang reageren de eierstokken niet meer op de hormonen die normaal voor een eiersprong zorgen. De eierstokken brengen dus geen maandelijks eitje meer voort en je wordt ineens niet meer ongesteld.

Oorzaken
Hoe dit zo ineens kan, is meestal nog onduidelijk. Sommige vrouwen raken vervroegd in de overgang doordat op jonge leeftijd de eierstokken zijn aangetast door bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling. Maar in andere - zeldzame - gevallen kan dus spontaan geen eisprong meer plaatsvinden.

Ook een familiaire factor kan een rol spelen. Als er in je familie bijvoorbeeld vrouwen te vroeg in de overgang zijn gekomen, kan dit ook voor jou iets zijn om rekening mee te houden. De leeftijd waarop je moeder in de overgang kwam, zegt ook vaak iets over de leeftijd waarop jij in de overgang zult komen. Er is alleen geen zekerheid mee gegeven dat jij exact zo oud zult zijn als je moeder, dat kan per geval verschillen.

Veel jongen vrouwen slikken tegenwoordig de pil. Op die manier word je 'ongesteld' wanneer je een stopweek inlast. Let wel: het gaat hierbij om een 'neppe' ongesteldheid, omdat je bij het slikken van de pil geen eisprong hebt. Wanneer met de pil wordt gestopt, merken veel vrouwen dat ze een onregelmatige cyclus of soms zelfs geen cyclus meer hebben. Van echte overgangsklachten zoals als opvliegers hebben ze vaak weinig last.

Conclusie
Je bent er natuurlijk op jonge leeftijd niet alert op dat je misschien vervroegd in de overgang kunt komen. Het komt gelukkig maar weinig voor dus je hoeft er niet bang voor te worden. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat 'de overgang' voor sommige jonge vrouwen geen grapje is en dat dit voor hen bepaalt hoe de rest van hun leven eruit gaat zien.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health