Wanneer is alcohol schadelijk voor je lichaam?

Afgelopen weekend iets te diep in het glaasje gekeken?

Bella Hadid en Kendall Jenner
Instagram

Shotjes, mimosa’s, gin tonics, (flessen) wijn, biertjes en niet te vergeten: champagne! De feestdagen draaien allemaal om een hoop eten, drinken en gezelligheid. En met drinken bedoelen we vooral de alcoholische versnaperingen die ruimschoots achterover geslagen worden. Maar wanneer is dit eigenlijk té veel? Glamour's dokter in spe Loes zocht het uit.

Alcohol en je lever

Waarschijnlijk algemeen bekend: alcohol wordt in het lichaam verwerkt door de lever. In feite ziet je lichaam alcohol als een 'giftige stof' en zorgt het orgaan ervoor dat het goedje zo snel mogelijk weer uit je lichaam verdwijnt.

Dronken gevoel

Na het drinken van een glas wijn (of iets anders), bereikt de alcohol al vrij snel de hersenen. Dit gebeurt soms al binnen vijf minuten, omdat 20 procent van de alcohol meteen door de maagwand wordt opgenomen in het bloed.

De overige 80 procent gaat via de darmen naar het bloed en doet er dus iets langer over om je dat 'tipsy' gevoel te geven. Zo’n 45 minuten na het drinken van één glas, is de concentratie in je lichaam op z’n hoogst. Dit stijgt natuurlijk als je meer drinkt.

Afbreken van alcohol

De lever heeft voor één alcoholische consumptie gemiddeld één tot anderhalf uur nodig om alles af te breken. Hierbij wordt uitgegaan van een standaardglas bier (25 centiliter) of een glas wijn (10 centiliter). Naast het harde werk van de lever, wordt ook nog 5 procent van de alcohol via urine, zweet en ademhaling verwijderd. Niet alleen de hoeveelheid drankjes, maar ook je lichaamsgewicht, geslacht en of je al dan niet gegeten hebt spelen een rol bij de afbraak.

Voedsel in de maag zorgt voor een langzamere opname van alcohol in het bloed. Het lijkt daarom dat je met een 'goede bodem' minder dronken wordt. Feitelijk gezien word je inderdaad minder snel dronken, maar uiteindelijk word je net zo dronken als degenen die minder hebben gegeten.

Te veel alcohol

Wanneer drink je eigenlijk te veel alcohol? Er is sprake van misbruik als je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt.

Het kan zijn dat je tijdens de feestdagen even je boekje te buiten gegaan bent en – tijdelijk – wat meer gedronken hebt. In dat geval is het goed om te weten dat de lever een goede reserve heeft die bij beschadiging wordt ingeschakeld.

Dat betekent natuurlijk niet dat je een vrijbrief hebt om alle remmen los te gooien 'omdat je toch reserves hebt'. Het is goed om te weten dat je lichaam tegen een stootje kan en een goed afweermechanisme heeft. Jij gaat ter compensatie natuurlijk weer een fris jaar vol goede voornemens tegemoet. Cheers (met een shotje verse gember dit keer)!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health