Wat je moet weten over het doorslikken van de pil

Dokter in spé Loes legt uit

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

De pil doorslikken: de één doet het wel, de ander is ervan overtuigd dat het niet goed voor je is. Want je lichaam moet toch eens in de zoveel tijd van al dat bloed af? Hoe zit dat nou precies? Kun je veilig de anticonceptiepil doorslikken? En hoe lang dan wel niet precies?

Is het schadelijk om de pil door te slikken?

Veel vrouwen denken dat ze eens in de zoveel tijd een stopweek moeten inlassen wanneer ze de anticonceptiepil slikken, om weer even de boel 'op te schonen'. Goed om te weten: dit hoeft eigenlijk helemaal niet.

Lees ook: een anticonceptiepleister is net zo beschermend als de pil >

De richtlijn houdt aan dat wanneer je de orale anticonceptiepil slikt, je minstens één keer per jaar een stopweek moet houden. Als je zou willen, hoef je dus maar één keer per jaar ongesteld te worden en kun je de pil de rest van het jaar doorslikken. Wanneer je dit doet, stapelt zich geen overtollig bloed op in je baarmoeder. Je hoeft dus niet bang te zijn als je niet regelmatig een stopweek houdt.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Waarom het niet erg is om je stopweek over te slaan

Eigenlijk is er bij het slikken van de pil sprake van een 'kunstmatige' menstruatie. De menstruatie treedt puur op door de hormonen die aan de pil zijn toegevoegd, niet door de hormonen van je eigen lichaam.

Toen de pil net bestond, was het voor vrouwen praktisch om te menstrueren. Zo kon je je partner als het ware een beetje voor de gek houden dat je wel regelmatig menstrueerde, terwijl je stiekem aan de anticonceptie was. Wist hij veel. Puur praktisch dus, die menstruatie. En nu vooral een beetje overbodig.

Doorbraakbloeding bij doorslikken pil

Wel kan het heel goed zijn dat jouw lichaam al eerder laat weten dat het tijd is voor een stopweek, en dat je dus tijdens het slikken van de pil een doorbraakbloeding krijgt. Dit is helemaal niet erg.

De een zal misschien al een doorbraakbloeding krijgen na het slikken van twee strips, de ander kan gerust een half jaar slikken zonder problemen. Dit verschilt per persoon. Ongeveer 50 procent van de vrouwen kan drie strips doorslikken zonder doorbraakbloedingen.

De morning after spiraal: wat is het en hoe werkt het? >

Heb je een doorbraakbloeding? Dan kun je het beste op dat moment een stopweek inlassen. Een stopweek hoeft overigens niet per se een volle week van 7 dagen te zijn. Je mag ook 3, 4 of 5 dagen stoppen, en daarna weer beginnen aan een nieuwe pilstrip. Als je maar niet langer stopt dan een week, aangezien de pil dan niet meer betrouwbaar is.

Pijnklachten tijdens menstruatie

Heb je veel pijnklachten tijdens de menstruatie? Pijn, krampen, geprikkelde stemming, hoofdpijn? Dan is het zeker te adviseren de pilstrip wat langer door te slikken. Heb je ook geen gedoe met doorlekken, maandverband of tampons.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health