Dit gebeurt er met je lichaam als je dronken gaat slapen

In slaap vallen met flink wat drankjes achter je kiezen lijkt heerlijk, maar zo goed is het niet

dronken-slapen
Unsplash

Omdat je dit weekend waarschijnlijk met make-up op en kleren aan in slaap valt en niet meer weet hoe je zonder fiets (en met die opblaas flamingo) thuiskomt: wat doet alcohol eigenlijk met onze slaap? Glamour zocht het op.

 1. Je valt té snel in een té diepe slaap
  ‘Eh, waarom is dit negatief’ zal je denken. Maar supersnel in slaap vallen dankzij alcohol is wel degelijk slechter voor je dan op de normale manier richting dromenland vertrekken. Verschillende studies wijzen uit dat het dronken in slaap vallen wel de tijd totdat je in slaap valt verkort, maar wanneer je té veel gedronken hebt zul je stukken lichter slapen gedurende de nacht. Dus ja, je voelt je niet alleen brak in de ochtend maar ook gigantisch moe.

 2. Je hartslag verhoogt
  Je route naar dromenland mag dan wel zo rustig en vredevol verlopen, maar omdat je zenuwstelsel door de alcohol actiever is dan normaal stijgt je hartslag. Meestal stijgt je hartslag en je bloeddruk pas in je latere REM-slaap, maar door de alcohol wordt dit verstoord. Dit zorgt ervoor dat je je in de ochtend veel minder uitgerust voelt. En ja, dat is helaas ook zichtbaar.

 3. Je zweet en moet constant naar de wc
  Naast het effect van alcohol op de rest van je lichaam, is ook je blaas geen fan van die shotjes en sloten wijn. Je zult merken dat je tijdens je dronkemansslaap vaak wakker wordt ’s nachts. Je snakt naar een glas water. Alcohol droog je niet alleen uit, maar je gaat er ook van zweten. Alcohol werkt als een uitdrijvend middel en dwingt je lichaam om vocht los te laten in plaats van het vast te houden. Als je ’s ochtends wakker wordt en je lichaam ruikt naar kroeg, dat kan! Alcohol zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten onder je huid wijder worden, waardoor je hartslag toeneemt, waardoor je meer zweet.

 4. Je blijft maar draaien en woelen
  Omdat je de eerste fases van je slaap skipt door de alcohol, is de kans groot dat je later op de nacht vaak wakker wordt. In een diepe slaap herstelt het lichaam zich, maar door de alcohol wordt dit verstoort en raak je van je diepe slaap in je REM slaap. Vanuit deze slaap is het veel makkelijker om vaker wakker te worden. Je lichaam verwerkt de alcohol en dit merk je doordat je je vaak omdraait, ligt te woelen of zelfs een korte tijd wakker ligt.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Health