Ga je op wintersport? Let erop dat je niet sneeuwblind wordt

Gevalletje 'kies voor een echte skibril in plaats van fancy zonnebril'

skien-diana
Georges De KeerleGetty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Het wintersportseizoen is geopend, en dus vertrekt half Nederland komende weken richting een ski-oord. Hopend op goede sneeuw, een lekker zonnetje en een mooie week op de lange latten.

Niets kan je wat. Tot je opeens last krijgt van enorm droge ogen en tranen die ongecontroleerd over je wangen lopen. Niet ideaal om mee over de piste te gaan, zeker niet in combinatie met die après-ski-borrels van gisteravond die nog ergens in je lijf rondzwerven. Whats going on?

Ik zie geen lat voor ogen
Ooit van sneeuwblindheid gehoord? De felle zon die wordt weerkaatst door de witte sneeuw kan schadelijk zijn voor je ogen. Als je er maar lang genoeg naar kijkt - zoals tijdens wintersport - is dit het geval.

In de zon zit UV-straling (hallo zongebruind gezicht!), deze straling kan het hoornvlies in je ogen beschadigen. Dit klinkt meteen heel ernstig. Geen paniek. Als jij een dag je skibril in je hotelkamer hebt laten liggen, is die hoornvlieslaag heus niet direct kapot. Je ogen kunnen in dat geval wel geïrriteerd zijn. Dat uit zich in rode, tranende ogen - een teken dat je de dagen erna je skibril niet moet vergeten op te zetten.

Auw

Als je oog echt beschadigd is door de zon kun je het licht ook vaak slecht verdragen. Knipperen kan voelen als schuurpapier en je oog is erg pijnlijk. Omdat een skibril vaak meer UV-straling tegenhoudt dan een normale zonnebril, gaat de voorkeur uit naar een skibril. Hoe fancy je zonnebril ook mag zijn.

Blijf je last houden? Meestal geneest je oog vanzelf binnen een aantal dagen. Wél zonde van je skitrip... Advies: koop een fancy skibril en laat hem bij zonnig skiweer lekker op. In dat geval houd je het bij tranen van het lachen, in plaats van tranen van de pijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health