Is voorverpakt fruit nu wel of niet gezond?

Een voedingsdeskundige geeft antwoord

voorverpakt fruit gezond voedingsdeskundige
Passian Smit

Lekker, zo’n hele mango meenemen naar je werk. Maar in praktijk is het niet zo praktisch: 1) Snijden is een ellende. 2) Het kost veel tijd. 3) Overal. Ligt. Sap.

Een fijne uitkomst: voorverpakt fruit. Zo’n plastic bakje met voorgesneden stukken mango, bijvoorbeeld.

Ongezond
Maar is dat wel gezond? Een hoop internetsites menen dat dit níet het geval is. De bakjes fruit zouden vaak al zo’n drie weken oud zijn. Bovendien is het fruit ondergedompeld in een citroenzuurbadje waardoor ze langer eetbaar, maar wel minder gezond zijn, melden dezelfde sites.

Een expert geeft antwoord
Glamour
besloot er een expert bij te halen om duidelijkheid te geven rondom deze kwestie. Voedingsdeskundige Jessica Karelsen van Health Coach Amsterdam geeft het verlossende antwoord.

“Als het gesneden is, is er niet zo veel mis mee. De meeste voedingsstoffen blijven in het fruit zitten op het moment dat je het snijdt,” vertelt Jessica. “Er gaan wel wat voedingsstoffen verloren op het moment dat je het gesneden bewaart.”

Antioxidanten
Dat komt doordat er dan minder antioxidanten in de vrucht zitten. Het is beter om je fruit zo snel mogelijk te eten, legt de voedingsdeskundige uit: “Antioxidanten (stoffen die het lichaam en de vrucht beschermen) nemen af naarmate je het langer bewaart of bewerkt (door er sap van de maken). Hoe langer het gesneden fruit ligt, hoe meer antioxidanten er verloren gaan. Er wordt soms citroenzuur toegevoegd, om het product langer houdbaar te maken,” aldus Jessica.

Gezond of niet?
Gesneden fruit niet te lang bewaren, dus. En goed op de ingrediëntenlijst van voorverpakt fruit kijken of er geen suikers zijn toegevoegd. De eindconclusie van de voedingsdeskundige: “Voorgesneden fruit eten is vele malen beter dan helemaal geen fruit eten.” Met andere woorden: dat bakje voorgesneden mango van de supermarkt mag gewoon mee naar je werk.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health