Zo bescherm je je huid écht tegen de zon

Voor als je een mooi, gezond perzikhuidje wil (blijven) hebben

zonnen-vrouwen-pascal-shirley
Pascal Shirley

De eerste zomerse zonnestralen zijn verschenen. Het wordt weer tijd om te picknicken, te terrassen en te zwemmen. Dat betekent dat we een hoop tijd in de zon doorbrengen. Vinden we fijn. Niet zo gek, want in de zon maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan.

Maar zonnen kan ook extreem schadelijk zijn, als je het niet goed doet. Hoog tijd om de aandachtspunten op een rijtje te zetten. En vooral ook tips voor hoe je jezelf (en je mooie perzikhuidje) het beste beschermd tegen de zon. Lees mee.

 1. Zonkracht
  De zon is er altijd, maar schijnt op bepaalde momenten feller. Hoe hoger de zonkracht, hoe schadelijker voor je huid. Maar hoe weet je wanneer je je huid extra moet beschermen? KWF Kanker Bestrijding heeft daar iets voor bedacht: de KWF UV Radar App. Dat werkt hetzelfde als buienradar, maar dan met UV-straling. Zo kun je ieder moment van de dag in één oogopslag zien wat de zonkracht is op jouw locatie. En daar krijg je dan meteen persoonlijk zonadvies bij.

 2. Hoe vaak smeren?
  Als je er dan eenmaal achter bent hoeveel zonkracht je kunt verwachten, dan is het tijd om te smeren. De eerste laag zonnebrandcrème kun je het beste een half uur vóórdat je in de zon gaat zitten aanbrengen. De rest van de dag moet je jezelf om de twee uur opnieuw insmeren. Dat zonnebrandcrème de hele dag door kan beschermen is een fabel. Let in de zomer – van halverwege juni tot en met augustus – op dat je niet met je blote huid in de felle zon gaat zitten.

 3. Zonnebrandcrème
  Dan nu de zonnebrandcrème. Welke kun je het beste nemen? Weer een fabeltje: goedkope zonnebrandcrèmes werken minder goed dan duurdere zonnebrandcrèmes. Dat is dus niet zo. De beschermingsfactor is overal hetzelfde. Let erop dat je niet ‘oude’ zonnebrandcrème opnieuw gebruikt. Het goedje blijft hoogstens een jaar houdbaar. Die zonnebrandcrème van vorig jaar moet dus – helaas – de prullenbak in.

  Bron: KWF Kankerbestrijding
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Health