Een 'gênant' probleem waar stiekem veel mensen last van hebben

Je praat er niet makkelijk over praat met vriendinnen, laat staan een dokter

Sarah Jessica Parker on Location For 'Sex and the City' on April 04, 2002
Tom KingstonGetty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter in spe staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Soms heb je een probleem dat gewoon vervelend is: omdat je er niet makkelijk over praat met vriendinnen, laat staan een dokter (want hallo: gênant?!). En dat terwijl je er wél heel veel last van hebt. Dan is het ten eerste goed om te weten dat de hele wereld wel eens rondloopt met 'gênante' problemen. Ten tweede: een dokter krijgt elke dag tientallen 'gênante' problemen voor zijn kiezen. Voor hem of haar is er dus niets beschamends aan. Een veelvoorkomend ongemak? Aambeien bijvoorbeeld.

Wat is een aambei eigenlijk? Het is nog het beste te vergelijken met een soort spatader, maar dan rondom je anus in plaats van in je been: een uitgezakt bloedvaatje. Ze kunnen bloedverlies geven bij de ontlasting en geven pijn en jeuk op een vervelende locatie. Je kunt immers niet de hele dag aan je billen krabben.

What to do:

 • Zorg allereerst voor zachte ontlasting. Aambeien ontstaan vaak door persen, dus hoe makkelijker de ontlasting gaat: hoe beter. Drink hiervoor voldoende water en eet voldoende vezels (volkoren, groenten, fruit).
 • Gebruik geen vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum op zit.

  Aambeien zijn onschuldig en vaak verdwijnen ze vanzelf. Maar mocht bovenstaande tip niet voldoende soelaas bieden, ga dan eens naar de huisarts. Hij of zij kan een crème voorschrijven die de klachten van aambeien wat verlichten. Sommige van deze crèmes zijn ook zonder doktersvoorschrift bij de drogist te verkrijgen, mocht je eerst zelf wat willen proberen.

  Last but not least: gaan de klachten echt niet over, dan is er altijd nog de wat rigoureuzere optie. Je kunt elastiekjes laten schieten rondom je aambeien. Hierdoor zakt de aambei niet meer naar beneden en geeft hij minder klachten. Klinkt een beetje gek, maar werkt (vaak) wel erg goed. Weet dat er dus opties genoeg zijn. Blijf niet te lang doorlopen met je ongemakken. Hoe gênant jij ze zelf ook vindt, je bent bijna nooit de enige en een huisarts vindt niets, maar dan ook echt niets, gênant.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Health