Dus zo veel slaap heb je minstens per nacht nodig

Iets om te onthouden *zzzz*

Legend Of The Lost
Silver Screen CollectionGetty Images

De een zegt acht, de ander zeven en weer een ander minimaal negen... Veel wijzer worden we er niet van als we om ons heen vragen hoe veel slaap we nou precies per nacht nodig hebben. En toch is het dé basis voor een productieve dag. Best belangrijk om te weten dus. We vragen het een slaapexpert.

Hoeveel slaap is gezond?

Volgens slaapexpert Floris Wouterson is slaap heel persoonlijk. “Een volwassene tussen de 18 en 65 jaar gedijt het beste op 7 tot 9 uur slaap per nacht. Hierbij is het belangrijk je eigen, natuurlijke slaapritme te bepalen. Als je die hebt bepaald, is het slim om daarnaar te leven.

Dat iedereen 8 uur slaap per nacht nodig heeft, is dus een mythe. De één functioneert perfect op 7 uur slaap per nacht, terwijl de ander 9 uur nodig heeft. Floris legt uit: “Het begint met je eigen mindset. Als jij vindt en voelt dat je goed slaapt, dan is dat zo. Daar kan geen app tegenop boksen.”

Een ding is in ieder geval wel zeker: minder dan 6 uur slaap is voor niemand goed. Floris’ advies luidt dan ook: “korter dan zeven uur en langer dan negen uur slapen is in de regel niet goed voor je. Tussen zes en zeven is nog ok, maar niet optimaal. Onder de zes is pertinent écht niet goed voor je.”

Moe of vermoeid?

Daarbij is er ook een verschil tussen slaperig zijn en je moe voelen, vertelt hij. “Een voetballer voelt zich na een pittige wedstrijd moe, maar is niet slaperig. Moe is dat je lichaam inspanning heeft geleverd en daarvan moet bijkomen. De neiging tot slapen is niet sterk aanwezig. Dat is iets anders dan als je slaperig bent. In dat geval ben je minder geconcentreerd, vallen je ogen dicht, etcetera. Mensen halen dat verschil nog wel eens door elkaar.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health