In plaats van de 'gewone pil' kun je ook de minipil slikken

Minder hormonen in je lijf, da's toch fijn

Scattered Pills on pink background
AltaybGetty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Gebruik je al tijden de 'normale pil' maar ben je daar toch niet zo tevreden over? Je stapt liever over op iets met minder hormonen? Misschien wil je eigenlijk wel graag wat anders maar weet je niet zo goed wat. Je vindt een spiraaltje plaatsen toch te spannend en een staafje onder je huid een eng idee? Goed nieuws: dan is er in de categorie 'andere opties' ook nog de zogenaamde minipil.

De minipil bevat het hormoon progesteron. Dus geen oestrogenen, zoals de normale pil. Het progesteron in de pil verhindert dat er een eisprong komt. Ook maakt progesteron het het slijm aan de ingang van de baarmoeder minder toegankelijk voor zaadcellen en wordt je baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Hoe het werkt
Je slikt deze pil elke dag, zonder stopweek. Na de laatste pil van de strip start je direct met een nieuwe pilstrip. Je neemt de pil dagelijks in op hetzelfde tijdstip. De betrouwbaarheid is ongeveer even groot als die van de gewone pil. Eigenlijk lijkt het dus heel erg op de pil, afgezien van de stopweek.

Wel is er – vooral de eerste maanden – een grote kans op onregelmatig bloedverlies. Na verloop van tijd kunnen de menstruaties wegblijven (feest!) maar je kunt ook de 'pech' hebben dat jij tijdens gebruik van de minipil wel continu last houdt van onregelmatige bloedingen. Dat is een beetje een kwestie van trial & error.

Heb je vragen over de minipil? Je huisarts kan je er meer over vertellen en je advies geven.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health