In zeldzame gevallen kan je eierstok draaien

Klinkt niet heel fijn, en dat is het dus ook niet

sitting, beauty, leg, photo shoot, model, skin, human leg, fashion, thigh, joint,
Jasper Rens van Es

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Je hebt plots acute pijn in je (onder)buik, eigenlijk zonder dat je iets geks gedaan of gegeten hebt. Bewegen is helemaal niet prettig en de pijn is zo hevig dat je er haast van moet overgeven. What’s going on?

Nu kunnen er met bovenstaande klachten natuurlijk heel veel dingen aan de hand zijn, maar wist je bijvoorbeeld dat - in zeldzame gevallen - je eierstok kan draaien? Dat klinkt niet heel fijn, en dat is het dus ook niet.

Eierstuk
De eierstok, ook wel ovarium genoemd, hangt aan een 'steeltje' in de buik. Dit steeltje voorziet de eierstok van bloed en zo dus voldoende voedingsstoffen. Op het moment dat je eierstok draait, draait-ie om dit steeltje heen waardoor de bloedtoevoer wordt afgekneld. Als je hier te lang mee rondloopt, kan er permanente schade aan de eierstok optreden. In het geval van een eierstok-draai is het dus van belang om (redelijk) snel te opereren, om zo de eierstok terug te draaien - het liefst voordat schade aan de eierstok is opgetreden. Dit is zeker belangrijk wanneer jij nog een kinderwens hebt.

Meestal draait een eierstok gelukkig niet zomaar om zijn eigen as. Van een beetje koprollen, rondjes draaien of trampoline springen, kijkt je eierstok niet op of om. Dit gebeurt meestal pas wanneer-ie vergroot is. Een eierstok kan om vele redenen vergroot zijn: een ei-blaasje vlak voor een eisprong, een cyste of zelfs kwaadaardige narigheid… Dit alles kan de kans op een draaiing vergroten.

Voor de duidelijkheid: je hoeft je geen zorgen te maken. Het is meer goed om te weten, stel dat. De aandoening komt gelukkig maar bij 6 op de 100.000 vrouwen per jaar voor. Gewoon lekker koprollen, rondjes draaien en trampoline springen dus. Die eierstokken redden zich wel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health