Er is tegenwoordig een nieuwe spiraal op de markt

Eentje die minder hormonen afgeeft dan de Mirena

kyleena-spiraal
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, semi-arts Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

De 'normale' spiraal is je inmiddels vast wel bekend: de Mirena. Een klein voorwerp dat hormonen afgeeft en voor zo’n 3 tot 5 jaar blijft zitten. Echter, wist je dat er tegenwoordig ook een nieuwe spiraal op de markt is? De zogenaamde Kyleena spiraal. Hoe zit dat precies?

Mini-spiraal
De werkzame stof in de Kyleena spiraal is levonorgestrel, daarvan geeft de spiraal 0.009 milligram per dag af. De werking is hetzelfde als bij de Mirena spiraal. Zaadcellen komen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet goed nestelen in het baarmoederslijmvlies.

Evenals bij de Mirena, kun je bij de Kyleena geen effect uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt de menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie geheel uit.

Het verschil met de Mirena? De Kyleena geeft minder levonorgestrel af. Oftewel; minder hormonen in je lijf. Daarnaast is hij iets kleiner in afmetingen en hebben de draadjes die in je vagina hangen een andere kleur.

Mirena vs Kyleena
De Kyleena biedt over het algemeen bescherming tot 5 jaar, maar kan soms eerder aan vervanging toe zijn. Je merkt dit vanzelf, wanneer je cyclus weer regelmatiger wordt. Mocht je dus overwegen om een Mirena te nemen, bedenk dan ook dat je de optie voor een Kyleena hebt en bespreek deze optie eens met een arts.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health