Dit is wat de druppels op een tamponverpakking betekenen

Semi-arts Loes legt je alles uit over de tamponziekte

Hand, Finger, Illustration, Nail,
Louisa van Zuilichem

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, semi-arts Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Ben jij een tampongebruiker? Dan zijn er waarschijnlijk heel wat tampons doorheen gegaan gedurende je menstruaties. Wat kan dat kwaad, zou je denken, zo’n onschuldig stoffen voorwerp dat bloed opvangt? Je kunt opgelucht ademhalen. Je kunt tampons prima gebruiken, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Heb je bijvoorbeeld wel eens van de tamponziekte gehoord?

Toxic Shock Syndrome
De tamponziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die vaak op je huid of andere gebieden op je lichaam aanwezig is: de S. Aureus. Kortom: hij hoort er gewoon bij en is niet iets om je zorgen over te maken. Echter, als de bacterie kans krijgt om te groeien, kan hij gevaarlijk worden en leiden tot het Toxic Shock Syndrome.

Een tampon die lang in je vagina zit is een goede broedplaats voor zo’n bacterie. Je kan dan plots grieperig worden, met diarree en spierpijn. Je kunt gaan braken en koorts krijgen. Gelukkig komt het maar heel weinig voor. Als Toxic Shock Syndrome op tijd wordt herkend, is het in de meeste gevallen goed te behandelen met antibiotica (en natuurlijk de tampon eruit halen). Je kunt de ziekte overigens ook krijgen van bijvoorbeeld een infectie van een verbrande huid, een steenpuist of een insectenbeet.

Tips
De belangrijkste tip om tamponziekte te voorkomen: minstens elke 4 uur per dag je tampon verwisselen. Dit geldt trouwens ook voor maandverband, daar kun je ook ziek van worden als je niet adequaat verwisselt. Daarnaast natuurlijk goed je handen wassen voordat je een tampon inbrengt en haal de wikkel pas van de tampon vlak voordat je hem inbrengt (dus geen oude tampons uit je tas vissen die al half beschadigd zijn).

’s Nachts kun je het beste een maandverbandje gebruiken, of je tampon er zo snel mogelijk uithalen zodra je wakker bent. Tot slot is het goed om te weten dat het risico op tamponziekte wordt vergroot door gebruik van tampons met een hoog absorptieniveau. Dat absorptieniveau wordt aangegeven met druppels op de verpakking. Hoe meer druppels, hoe meer absorptievermogen, en dus hoe groter de tampon. Kies altijd voor het laagste absorptieniveau (minder druppels) dat past bij jouw bloedverlies.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health