Voor wie 't moet horen: een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas

Onze geliefde kroket heeft ten onrechte een slechte reputatie

is een broodje kroket gezond
Glamour

Daar was 'ie dan. Een welkome nieuwe toevoeging aan de lunch-opties op de redactie van Glamour: af en toe kunnen we kiezen voor een kroket. Een collega: "Maar goed dat ze dat niet elke dag hebben, want dan zou het einde in zicht zijn", terwijl ze twee broodjes met kaas belegt. Ik, als self-proclaimed snack-kenner, breng haar het goede nieuws: een kroket is helemaal niet zo slecht als je denkt!

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een kroket is niet zo ongezond

Er draaien tien verontwaardigde, doch hoopvolle gezichtjes mijn kant op. Vandaar dat ik dit heuglijke feit ook met jullie wil delen. In 2007 nam Hoogleraar Voedingsleer Martijn Kant het in de Volkskrant op voor de kroket: we eten massaal boterhammen met kaas, terwijl een broodje kroket een betere keuze zou zijn. Bij de gemiddelde Nederlander gaat het er níet in dat kaas niet zo'n goede keuze is – we zijn er immers groot en sterk mee geworden. Een Nederlands icoon. Een kroket komt uit de frituurpan, en dus wordt automatisch als Slecht Voer gezien.


Calorieën in kroketten

Hoe zit dat nou? Waarom is een kroket minder ongezond dan kaas? Als je kaas en kroketten vergelijkt in calorieën kan het een beetje verraderlijk zijn. Eén kroket is ongeveer 60 gram en bevat ergens tussen de 150 en 180 kcal. Eén voorgesneden plak kaas (48+, jong belegen) is ongeveer 30 gram en bevat rond de 110 kcal. Maar je neemt sneller twee plakjes kaas dan dat je twee kroketten neemt, daarnaast doe je op een boterham met kaas vaak nog boter of margarine.

Vetten in kroketten

Het verschil in (on)gezondheid komt vooral neer op de goede en slechte vetten. Een kroket wordt tegenwoordig doorgaans gefrituurd in plantaardige oliën vol onverzadigde - dus de goede - vetten. Kaas bevat daarentegen meer verzadigde - de verkeerde - vetten. 100 gram kroket bevat 5 gram verzadigd vet en 100 gram kaas bevat 16 gram verzadigd vet.

De slechte reputatie van de kroket

Het is begrijpelijk dat de kroket een slechte reputatie heeft. Hij komt immers uit de frituurpan. Niet alles uit de frituurpan is per definitie slecht, maar het is wel goed om op te letten wát je eet. Een portie patat met mayo is namelijk ontzettend hoog in calorieën, en dan neem je er vaak ook nog een snackje bíj. Dat komt onder de streep neer op een ongezonde maaltijd. Maar één kroket is helemaal geen slechte keuze, vooral als je de rest van de maaltijd gebalanceerd invult. Neem er bijvoorbeeld een salade bij!

Wat moeten we kiezen?

Uiteindelijk is het natuurlijk niet de bedoeling dat je elke dag een broodje kroket neemt bij de lunch. Gezond is-ie namelijk niet. Martijn Kant wilde ons er alleen op wijzen dat we soms een vertekend beeld hebben van wat gezond en wat ongezond is. Allebei de bovengenoemde keuzes bevatten veel koolhydraten, wat zorgt dat je na de lunch een beetje crasht. De beste keuze is een om veel groenten te eten bij de lunch, bijvoorbeeld een soep of salades. Uiteindelijk is balans het belangrijkst en moet je ook doen waar je gelukkig van wordt!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health