7 situaties die herkenbaar zijn voor mensen met hypochondrie

Je hoeft maar één keer te hoesten en je gaat Google raadplegen

Hypochondrie
Tom Eversley / EyeEmGetty Images

Je hoeft maar één keer te hoesten en je gaat Google raadplegen. Je hebt een steekje in je zij en je denkt meteen dat je de ambulance moet bellen. Natuurlijk checkt iedereen weleens een pijntje op het internet, maar als je constant druk maakt om je gezondheid heet dat hypochondrie.

Als je hypochondrie hebt, ben je constant bang dat je ziek bent en symptomen vertoont van ernstige ziekten. Als je de onderstaande punten herkent, is de kans groot dat je last hebt van deze angststoornis.

Herkenbare momenten voor hypochonders

 1. Soms ben je bij een nieuw kwaaltje je vorige zorg alweer vergeten. Vandaag last van je schouder? Dan is die kramp in je buik (of in jouw gedachten: super-baarmoeder-ontploffingsziekte) ineens een stuk minder.
 2. Andere keren stapelen je klachten zich op. Op een gegeven moment heb je zo'n waslijst aan toekomstige doodsoorzaken dat je niet eens naar de dokter durft. Gedeeltelijk uit schaamte, gedeeltelijk uit angst dat de dokter je vertelt dat het nu wél the real deal is.
 3. Als je je eindelijk hebt laten testen en je te horen krijgt dat alles helemaal in orde is, ben je nog achterdochtig en denken ze dat ze iets over het hoofd hebben gezien of je proberen af te wimpelen omdat ze je niet serieus nemen.
 4. Je medicijnkastje is beter bevoorraad dan de lokale apotheek. 'Deze verkopen ze in Amerika gewoon bij de drogist' is een veelvoorkomende uitspraak.
 5. Je vrienden zien jou als de Mary Poppins van medicijnen: je hebt altijd meer in je tas dan je zou verwachten.
 6. Als je na een concert of bij vermoeidheid even een piepje in je oor hebt, heb je hartkloppingen tot het moment dat het wegtrekt. Je denkt alleen maar: dit is tinnitus en hier moet ik nu voor altijd mee zien te leven.
 7. Je arm slaapt? Here comes the big one. Hoofdpijn? Deze keer móet het wel een hersentumor zijn. Al voor de tweede keer de hik vandaag? Als ik er morgen nog maar ben. Uiteindelijk is de stress die je hypochondrie oplevert erger dan de symptomen zelf.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Health