Hoe slecht is het eigenlijk om voor de tv in slaap te vallen?

Redenen waarom in slaap vallen voor de tv niet goed is voor je nachtrust

Woman on couch
Julia GuntherGetty Images

Na een lange en drukke dag op werk of school wil je natuurlijk al je gedachten van je afzetten. Een avondje in bed een serie of een film kijken op Netflix of Videoland, om niet veel later in slaap te vallen; we maken ons er allemaal schuldig aan. Maar wist je ook dat dit nadelen kan hebben? Je denkt namelijk dat je nu even kunt ontspannen en relaxen, maar dit is juist het tegendeel.

Blauw licht

Blauw licht is een van de grootste factoren die ervoor zorgt dat je geen goede nachtrust hebt. Het heeft invloed op onze biologische klok, waardoor je nachtrust verstoord kan worden. Je hersenen maken bij het zien van blauw licht minder melatonine aan. En laat dat stofje er nou net voor zorgen dat je goed kunt slapen. Door het blauw licht denken je hersenen namelijk dat de dag is begonnen.

Lichte slaap

Tijdens je nachtrust is het heel belangrijk dat je toekomt aan je diepe slaap. Door het licht en het geluid van de tv is het vaak zo dat je in je lichte slaap blijft hangen. Dit komt doordat je wakker schrikt van de felle beelden en hardere geluiden. Je lichaam komt dan niet aan de ultieme ontspanning toe door alle prikkels van de tv.

Door het kijken van een film of serie krijgen je hersenen veel prikkels binnen die ervoor zorgen dat je brein geactiveerd wordt. Dit betekent dat wanneer je tv aan het kijken bent, je hersenen daarna de prikkels weer moeten verwerken. Wat er dus voor zorgt dat je moeilijker in slaap valt omdat je brein nog actief is.

De volgende keer denk je waarschijnlijk wel twee keer na over of het wel zo verstandig is om je tv aan te zetten. In plaats van de tv kun je ook een keer dat ene boek pakken waar je al zo lang naar uitkijkt om het te lezen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health