Het horrorverhaal dat hooikoorts heet: ook op latere leeftijd kun je er nog last van krijgen

Wordt het weer lente, krijg je ineens... hooikoorts

Hooikoorts op latere leeftijd
Jeremy MoellerGetty Images

De lente ligt op de loer, iets waar we – ondanks de zachte winter – ontzettend naar uitkijken. Maar nog voordat warmere temperaturen zich zullen aandienen, krijgt het gros van Nederland te maken met een iets minder leuk fenomeen: hooikoorts. Een allergie waar velen zich na jarenlang de lente snotterig te zijn begonnen op kunnen voorbereiden, maar sommige mensen ook niet.

Ja, dat lees je goed: eenmaal volwassen zijn betekent helaas geen vrijbrief voor het vervelende voorjaarskwaaltje. Zo kun je zomaar tevree je picknickkleed voor het eerst weer hebben uitgestald in het park wanneer je ineens branderige ogen voelt opkomen of een heuse niesbui krijgt. Maar uhm... je hebt toch helemaal geen hooikoorts?

Nou, uhm, misschien toch wel...

Hooikoorts

Hoe dat precies zit? Hooikoorts is eigenlijk niet meer dan een allergische reactie op stuifmeel dat zich door de lucht verspreidt. Nadat je in aanmerking komt met bepaalde pollen, verweert je lichaam zich er op ietwat hysterische wijze tegen.

Het soort pollen waarvoor je allergisch bent, verschilt per persoon. De één is allergisch voor pollen van een bepaalde boom terwijl de ander allergisch is voor graspollen. En dus kan de één vroeg in het voorjaar last van hooikoorts krijgen terwijl het de ander pas begint te kriebelen tegen de tijd dat het echt zomer wordt.

Allergisch op latere leeftijd

Klinkt tot zover nog wel logisch, maar hoe kan het dan dat je ook nog op latere leeftijd hooikoortsklachten kunt krijgen? Dat komt eigenlijk doordat je dan voor het eerst in aanmerking komt met een poll waarvoor je (ja, al die tijd al) allergisch bent, legt huisarts Edwin de Vaal aan NU.nl uit.

De huisarts vertelt dat dat in zijn praktijk vooral voorkomt bij immigranten, die in een ander land voor het eerst in hun leven in aanmerking komen met bepaalde planten of bomen. Maar ook als je altijd al op dezelfde plek hebt gewoond, kan het je overkomen, bijvoorbeeld doordat er andere gewassen groeien en bloeien in de buurt.

Zien: tips die eventueel kunnen helpen tegen hooikoorts

Juist níet meer allergisch

Maar het goede nieuws is: het kan óók andersom. Na jarenlang snotteren en sneezen kan je lichaam gewend raken aan de pollen waar je eerst zo allergisch voor was. Met als resultaat: minder tot geen jeukende ogen of neus meer, maar met een zorgeloos gevoel op dat kleedje in het park neerploffen.

Is het voor jou helaas nog niet zover? Dan kun je uiteraard met behulp van de vele anti-allergie middeltjes die bij de drogist verkrijgbaar zijn je klachten tegen proberen te gaan. Welk middeltje hét wondermiddeltje voor jou is, is een kwestie van uitproberen, maar één tip geldt voor iedereen: wrijven, krabben of überhaupt aan je gezicht zitten is funest. Dan gaan de pollen alleen nog maar dieper in je neus en ogen zitten. En geloof ons: dat wil je niet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health