Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig water drinkt

De effecten zijn best heftig!

young woman with wineglass on green table
Lavinia Barna / EyeEmGetty Images

Het schiet er vaak bij in, maar toch is het een van de belangrijkste en makkelijkste dingen die je voor je lichaam kan doen; water drinken. Vooral tijdens een dag werken of studeren vergeten we het snel. Je bent te druk met alle dingen die nog op je to-do list staan en het zit waarschijnlijk gewoon niet echt in je systeem om genoeg te drinken. Voor een keertje kan dat niet zo veel kwaad, maar wanneer je standaard te weinig drinkt kan dit vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Om jou (en vooral mezelf) bewuster te maken van het feit dat drinken heel belangrijk is, heb ik de belangrijkste gevolgen van te weinig water drinken op een rijtje gezet.

Slechte concentratie

Je hersenen bestaan voor ongeveer negentig procent uit water. Niet gek dus dat wanneer je te weinig water drink je concentratielevel omlaag gaat. Onderzoek wijst uit dat wanneer je al één of twee procent vocht verliest, de cognitieve prestaties omlaag gaan. Vooral je humeur, geheugen, vermogen om kritisch te denken en besluitvorming hebben er onder te lijden als je te weinig water drinkt en water is dan ook allesbepalend wanneer je optimaal wil functioneren.

Droge lippen

Water zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft en omdat je huid het grootste orgaan van je lichaam is gaat een groot deel van het water dat je drinkt dan ook naar je huid toe. Daarom zie je het ook snel aan je huid als je te weinig hebt gedronken. Je zweet dan bijvoorbeeld minder, waardoor vuil en vet op je huid blijven liggen en langdurig tekort aan water kan zelfs voor rimpels zorgen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verstopping

Water werkt als een soort smeermiddel in je spijsverteringsstelsel en houdt je darmen flexibel en schoon. Zonder dat smeermiddel kun je last krijgen van verstopping, zure oprispingen en een slechte spijsvertering. Via de urine worden giftige stoffen afgevoerd vanuit je lichaam, genoeg drinken helpt daar goed bij. Twijfel je of je genoeg hebt gedronken? Kijk dan naar de kleur van je urine. Wanneer deze donker gekleurd is betekent het dat er te weinig vocht in je lichaam zit en is het goed om een extra glas water te drinken.

Gewrichts- of spierpijn

Ongeveer tachtig procent van je gewrichten en kraakbeen bestaat uit water, dus zonder water geen gezonde en sterke gewrichten. Wanneer je uitgedroogd bent valt de beschermende laag tussen de botten en je kraakbeen weg en is de kans groter dat je iets ernstigs oploopt als je bijvoorbeeld valt.

Droge mond en slechte adem

Je produceert minder speeksel als je lichaam een water tekort heeft en dat zorgt ervoor dat je een slechtere adem krijgt. Antibacteriële stoffen in je speeksel zorgen er namelijk voor dat de bacteriën in je mond in toom blijven en op die manier blijft je adem goed. Daarnaast houdt water de slijmvliezen in je hals vochtig, die er voor zorgen dat je geen droge mond krijgt.

Van dorst krijg je honger

Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt daalt je bloedsuikerspiegel omdat je de glycogeen voorraden verbruikt. Je kunt dan een enorme behoefte krijgen aan snelle calorieën, die je meestal binnenkrijgt door iets te eten. Onderzoek toont aan dat dorst kan worden ervaren als een groot gevoel van honger én dat je van dorst dus niet eens zin krijgt om iets te drinken, maar wel om iets te eten.

Je uitgedroogde hersenen vertellen je namelijk alleen dat je snel suiker nodig hebt om dat je bloedsuikerspiegel laag is. Ze zeggen alleen niet hoe; met een glas water kalmeer je dat gevoel in je hersenen ook. However, zorg er wel voor dat je genoeg en regelmatig blijft eten! Water is geen vervanger voor een tussendoortje of een maaltijd.

Hoofdpijn en duizeligheid

Twee duidelijke tekenen dat je te weinig water drinkt zijn hoofdpijn en duizeligheid. Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt wordt er vocht uit je hersenen onttrokken en dat zorgt voor hoofdpijn. Een onderzoek onder hoofdpijnpatiënten wees uit dat regelmatig water drinken de hoofdpijn echt verlicht. Daarnaast krijgen je hersenen minder zuurstof wanneer ze uitdrogen en kan de bloeddruk daling die daarbij hoort er voor zorgen dat je duizelig wordt.

Meer water drinken tips

Om het water drinken leuker te maken hebben wij tot slot een paar tips voor je. Zorg bijvoorbeeld dat je een leuke bidon of waterfles hebt, die je de hele dag door bij je kan houden. Zo blijf je je bewust van het feit dat je water moet drinken. Ook kun je het water opfleuren met stukjes fruit, komkommer of munt. Dan is twee liter water drinken op een dag ineens een stuk minder erg!

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Health