Go with the flow: álles wat je moet weten over je hormonen tijdens je menstruatiecyclus

Lees en leer

menstruatieverhalen
Megan Madden / Refinery29 for GeGetty Images

Waarom voel je je de ene week on top of the world en de week erna een natte krant? Leer je hormonen kennen en haal het beste uit elke fase van je cyclus.

Menstruatie

‘Ik weet nog goed dat ik voor het eerst ongesteld werd. Ik was dertien en had die dag gym – supertiming dus. Ineens voelde ik het: het was nat in mijn onderbroek. Eerst dacht ik dat ik in mijn broek had geplast. Eenmaal thuis gaf mijn moeder me mijn eerste maandverband en zei ze dat ik nu een vrouw was geworden. En dat was het dan. Niet dat ik dat mijn moeder kwalijk neem: menstrueren is nog steeds niet iets waar we makkelijk over praten. In de ogen van veel vrouwen is het maandelijkse bloeden vooral iets onhandigs dat je belemmert in je doen en laten. En we kennen allemaal wel de reclames waarin er een mysterieus blauw goedje, dat in de verste verte niet op bloed lijkt, over een maandverband heen gegoten wordt.

Boodschap: menstrueren is iets ranzigs, waar heel omslachtig over moet worden gedaan. Vind je het gek dat we al generaties lang naar de wc sluipen met een tampon verborgen in ons knuistje. Mede-oprichter van ‘femcare-merk’ en empowerment-platform Yoni, activist en schrijver Mariah Mansvelt Beck merkt een groot verschil tussen 2015, toen zij Yoni begon, en nu. “Je kon toen googelen wat je wilde, maar er was niets over menstruatie of keuze in producten te vinden. Er was heel weinig informatie, het was geen onderwerp van gesprek. Dat is nu heel anders, er komen steeds meer boeken en bijvoorbeeld ook podcasts over het onderwerp uit. Een heel positieve ontwikkeling.

De Cyclus Strategie

Leer je lichaam kennen Als ik op mijn dertiende het boek ‘De Cyclus Strategie’ (Xander Uitgevers) had kunnen lezen, had me dat een hoop verwarring bespaard. Hierin legt cyclus-coach en gezondheidsexpert Maisie Hill heel helder en praktisch uit wat hormonen zijn, wat hun functie binnen je lichaam is en vooral: hoe je met wat meer acceptatie en zelfliefde met jezelf en je lichaam kunt omgaan. Volgens Hill is het voor iedere vrouw waardevol om je lichaam te leren kennen – hoe je ook tegen je ongesteldheid aankijkt en of je nu hormonale anticonceptie gebruikt of niet.

Dat begint met je cyclus bijhouden: elke dag opschrijven hoe je je voelt, zodat je na een tijdje een patroon kunt herkennen en, waar mogelijk, je agenda erop aan kunt passen (op haar website kun je onder het kopje ‘Free stuff’ hiervoor een schema downloaden). Ze vergelijkt het bijhouden van je cyclus met het lezen van het weerbericht: je verandert er niks aan dat het gaat regenen, maar het is handig om te weten wanneer je een paraplu moet meenemen. De methode werkt het beste als je geen hormonale anticonceptie gebruikt – zoals een pil, NuvaRing of Mirena-spiraal – maar ook als je dat wel doet, is de informatie in het boek onmisbaar.

Mansvelt Beck: “Lange tijd is de monoloog over menstruatie naar de vrouw toe gevoerd door fabrikanten van menstruatieproducten, die er veel baat bij hadden om menstruatie in de taboesfeer te houden. Voor hen is dat heel handig: jij menstrueert en dus heb je een ‘probleem’ waar zij de oplossing voor hebben. Maisie Hill zegt juist: laten we het erover hebben als vrouwen onder elkaar, kennis is macht. Je menstruatie is ook deels een barometer van je gezondheid; als hij uitblijft of veel zeer doet, is dat een signaal dat je serieus moet nemen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in het oktobernummer 2020 van Glamour dat nú in de winkels ligt. Met haar half miljoen volgers kun je niet meer om vlogster en muzikante Selma Omari heen. Met Glamour spreekt ze in het XXL-beautyissue, dat nu in de winkels ligt, voor het eerst openhartig over kiezen voor je eigen geluk, feminisme en ex-vriendje Boef. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online! Wil jij iedere maand het leukste blad van Nederland op je deurmat krijgen? Meld je dan aan als abonnee, en mis nooit meer een editie van Glamour.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health