De morning-afterpil: hoe schadelijk is-ie nu écht?

We zetten de risico’s van de morning-afterpil op een rij

top view of various pills and tablets on the pink background
Yulia ReznikovGetty Images

Je hebt seks gehad zonder condoom, gebruikt geen anticonceptiemiddel en besluit een morning-afterpil te nemen. Maar hoe betrouwbaar is deze pil eigenlijk? En welke risico's zitten eraan verbonden? We vroegen het aan specialisten.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Soorten morning-afterpillen

Laten we beginnen met vertellen dat er twee soorten morning-afterpillen zijn; de Norlevo en de ellaOne. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat de Norlevo niet werkt op de twee dagen voor de ovulatie. De ellaOne wel - deze kun je tevens tot vijf dagen na de seks gebruiken. De ellaOne wordt mede daarom als betrouwbaardere keuze gezien.

Betrouwbaarheid morning-afterpil

Maar is het nemen van een morning-afterpil nou écht honderd procent zo betrouwbaar? Volgens Rutgers (het kenniscentrum voor seksualiteit) zijn de middelen die in de morning-afterpil zitten heel effectief, maar beschermen ze niet honderd procent tegen een zwangerschap (ze beschermen voor 98 procent), net als alle andere anticonceptiemiddelen.

Risico’s van de morning-afterpil

Het advies luidt een morning-afterpil écht alleen in noodgevallen te nemen. Maar hoe vaak is aan te raden om dit te doen? “Het liefst maximaal één keer in je leven,” zegt een huisarts van de prakijk Franssen & Wijsmuller in Amsterdam. “Het is een bom hormonen die je dan binnenkrijgt. Dat ontregelt enorm veel in je lichaam. Je hormonen zwellen op, waardoor je bijvoorbeeld een tijd lang pijn kunt krijgen aan je borsten. Dat niet alleen, je kunt ook maandenlang last krijgen van je hormoonhuishouding of een ontregelde menstruatie. En dat wil je niet. Het is absoluut geen gezonde methode.”

Wanneer neem je de morning-afterpil?

Natuurlijk betekent dit niet dat je nu nooit meer een morning-afterpil moet nemen als dat nodig is. Het kan heel goed zijn dat je condoom scheurt, je de anticonceptiepil bent vergeten te slikken of je pil niet meer goed werkt vanwege antibiotica. In dat soort gevallen is het zeker aan te raden om de morning-afterpil te gebruiken als je zwangerschap wil vermijden. Niet iedereen ervaart klachten na gebruik. "Zo’n tien procent van de gebruikers is duizelig, vermoeid of misselijk, heeft hoofdpijn, buikpijn, gevoelige borsten of een verstoorde menstruatiecyclus. Dat kan nadat je weer ongesteld bent, voorbij zijn," aldus een woordvoerder van kenniscentrum Rutgers.

Extreme risico’s morning-afterpil

Ongeveer één op de duizend ervaart extreme bijwerkingen. Dit varieert van pijn tijdens de seks tot het scheuren van een eierstokcyste. Het is daarom belangrijk direct contact op te nemen met je huisarts als je extreme klachten ervaart.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health