De 5 meest voorkomende fabels over je nagels opgehelderd

Die witte vlekken op de nagels zijn dus geen teken van calciumtekort

street style berlin nails
Jeremy MoellerGetty Images

De meeste mensen willen niets liever dan mooie, sterke nagels, maar er bestaat een kans dat je het helemaal verkeerd aanpakt. Neem bijvoorbeeld de witte vlekken op je nagels. Voordat je een glas melk inschenkt, kun je misschien beter luisteren naar wat experts hierover te zeggen hebben (spoiler: het is onwaarschijnlijk dat het te maken heeft met een calciumtekort). Het zit zo, niet elk advies dat ons wordt gegeven is juist. Om er zeker van te zijn dat we onze nagels goed verzorgen, hebben we het internet afgestruind naar professioneel advies. Lees mee.

FABEL: Je moet je nagels laten ademen

Als je je bedenkt dat een groot deel van je nagels dood is, is het niet logisch dat ze moeten ademen. "Nagels hoeven niet te ademen. Ze krijgen hun voedingsstoffen, zuurstof en bloedtoevoer uit de bloedstroom en niet uit de lucht," vertelt dermatoloog en nagel specialist, Dr Dana Stern, aan Nail Mag. "Wanneer nagelspecialisten het hebben over de nagels laten "ademen", bedoelen ze vaak een pauze inlassen van nagellak en nagellakremover om droge, broze of beschadigde nagels te helpen genezen." We kunnen dus gewoon meedoen aan de nagellaktrends voor dit voorjaar!

FABEL: Koud water droogt je nagellak sneller

Niet waar. Als dat zo was, zouden onze nagelstylistes dat wel doen in de salon. "Nagellak is een polymeer (een samenstelling van verschillende moleculen), gevormd door een chemische reactie. Het verlagen van de temperatuur verlaagt de snelheid van de chemische reactie en de verdamping van de oplosmiddelen in de nagellak," legt scheikunde-expert Anne Marie Helmenstine, Ph.D, uit op Thought Co. "Hoewel het ijskoude water de nagellak kan verdikken zodat het sneller lijkt te drogen, is de enige manier om een harde laag nagellak te krijgen door het daadwerkelijk te laten drogen." Je hebt meer kans op deuken in je nagellak als je deze methode probeert, want ook al lijkt het droog aan de bovenkant, dat is het dus niet.

FABEL: Acryl kan je nagels beschadigen

Experts zijn het erover eens dat acryl- en gelnagels je nagels zelf niet beschadigen. Het is het verwijderen ervan dat problemen kan veroorzaken. Scheuren en te veel vijlen, kunnen de nagels beschadigen. Nagels weken in nagellakremover is ook slecht nieuws voor gezonde nagels, omdat het ze kan uitdrogen, waardoor ze broos worden en sneller splijten.

FABEL: Witte vlekken op je nagels geven calciumtekort aan

Voordat je je zorgen maakt over dat je een tekort aan calcium hebt; het is eerder te verwijten aan je nagellak. "Witte vlekken op de nagel hebben veel oorzaken en zijn meestal keratinekorrels. Dit zijn oppervlakkige witte vlekken die ontstaan wanneer de nagellak die, een langere periode op de nagel heeft gezeten, wordt verwijderd," vertelt Dr. Stern aan Nail Mag. "De oppervlakkige nagelcellen worden samen met de nagellak verwijderd, waardoor er witte vlekken op de nagels achterblijven." Vaak kunnen ze voorzichtig worden weggevijld. Als ze dieper in de nagel zitten, is er waarschijnlijk sprake van een trauma als gevolg van het hardhandig verwijderen van nagellak, acryl,- of gelnagels. "Dit soort vlekken zitten in de nagel zelf, kunnen niet worden verwijderd en moet er dus uitgroeien," zegt Dr. Stern.

FABEL: Je moet je nagels in één richting vijlen

Je hebt waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord dat nagels in één richting gevijld moeten worden en niet van links naar rechts en andersom. Volgens Nails HQ vragen wetenschappers zich af of dat wel echt zo is. In een test uitgevoerd door Doug Schoon, wetenschapper en auteur van Nail Structure and Product Chemistry, concludeert hij: "Na het onderzoeken van nagels met verschillende nagelvijltechnieken, heb ik geen verschillen waargenomen in de conditie van de nagel, wanneer ik het vijlen in één richting vergeleek met het heen en weer (zig-zag) vijlen." Wat wel belangrijk is, is het type vijl en de druk die je gebruikt. Zolang je met een fijne vijl rustig over je nagels heen gaat, moet het goed gaan.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health