Van WhatsApp tot Instagram: waarom je de meldingen van sociale media wil uitzetten op je telefoon

Een note to self, maar dit is waarom jij dit óók zou moeten doen

Net als iedereen met een iPhone krijg ik wekelijks een melding van mijn schermtijd. En eerlijk, da's elke keer weer even slikken. Het is immers telkens weer best confronterend om te zien hoeveel tijd ik met mijn telefoon doorbreng. Oké, nu hoort het ook wel bij mij werk, maar ook 's avonds en in het weekend lukt het me nauwelijks om dat ding weg te leggen.

Ergens is dat ook helemaal niet zo gek, natuurlijk. Ik zit in meerdere groepsapps op WhatsApp, de mailtjes - ook al zijn het nieuwsbrieven van willekeurige bedrijven - blijven binnenstromen en Instagram lonkt op de achtergrond en weet mijn duim als een magneet naar de app te trekken. Dat komt vooral door al die meldingen van WhatsApp, die me soms knettergek maken maar die ik op de een of andere manier gewoon níet kan negeren. Noem het maar gerust een soort van FOMO.

Redenen meldingen telefoon uitzetten

Alleen als ik écht ergens anders mee bezig ben (sinds Covid ben ik een fanatieke puzzelaar), lukt het me om een paar uur achter elkaar niet met mijn iPhone bezig te zijn - wat oprecht een heel relaxed gevoel geeft. Ik overweeg - ja, ik moet nog over een drempel heen - dan ook om mijn meldingen van sociale media als WhatsApp en Instagram uit te zetten. En dit is waarom jij dat ook zou moeten doen:

 1. Je wordt een stuk ontspannener wakker
  Imagine, je wordt wakker met een leeg scherm. Hóé fijn zou dat zijn? Dat mailtje van je baas is namelijk niet langer het eerste wat je ziet als je je ogen opent en je wordt niet meteen geconfronteerd met een reeks onbeantwoorde berichtjes in een random groepsapp. Dit alles kun je op een later moment bekijken. Eerst gewoon even rustig ontbijten en een kop koffie naar binnen gieten.
 2. Je kunt je beter focussen
  Ook als je aan het werk bent, is de kans groot dat je jouw privételefoon gewoon naast je hebt liggen. Sterker nog, waarschijnlijk heb je ook je Web Whatsapp aanstaan en komen de meldingen binnen op je bureaublad. Handig, maar ook héél afleidend, want negen van de tien keer is het een bericht van een vriendin die helemaal niets met je werk te maken heeft. Eh, waar was je ook alweer mee bezig? Juist, daarom kun je die meldingen - sowieso gedurende de werkdag - dus beter uitzetten. Win-win: je productiviteit gaat er stukken op vooruit.
 3. Even écht tijd en aandacht voor elkaar
  Pijnlijk maar waar: vaak als ik met m'n vriend op de bank zit en een melding binnenkrijg op mijn telefoon, ben ik meteen afgeleid. "Hm-hm" en "ja" zijn dingen die ik mezelf hoor zeggen, maar écht luisteren doe ik eigenlijk niet - tot (en terecht) irritatie van hem. Dit is een situatie die zich ook vaak genoeg andersom afspeelt en geloof me, waar je vanaf wil. Quality time met je partner of vriend(inn)en is namelijk heel belangrijk.
 4. Er valt een last van je schouders
  Je hóéft niet altijd meteen te reageren, ook al voelt dat nu misschien wel zo. Als iemand je echt nodig heeft, weet diegene je ook wel op een andere manier te vinden dan alleen via WhatsApp. Gebeld worden kan immers nog altijd als je meldingen van sociale media uitstaan.

  Bron: Forbes.com

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Health