Zo wordt er wekelijks gekeken naar de hoeveelheid gerapporteerde klachten door huisartsen. Op dit moment heerst de griep niet.

Is de opmerking 'de griep heerst' een feit of een fabel?

Zo weet jij precies of er een epidemie heerst

© Neven Krcmarek

“Ach ja meid, het heerst.” Het is waarschijnlijk het meest voorkomende antwoord wanneer je vertelt dat je een griepje hebt. Maar wanneer heerst het echt en wanneer is het een standaard reactie? Glamour zocht het uit.

Gerapporteerde klachten
Het antwoord vind je online. Op de website van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat of er momenteel een griep heerst of niet. Zo wordt er wekelijks gekeken naar de hoeveelheid gerapporteerde klachten door huisartsen. Op dit moment heerst de griep niet.

Epidemie
We spreken van een epidemie als 51 per 100.000 ingeschreven patiënten met griepklachten naar de huisarts zijn geweest. Griepachtige klachten zijn acuut begin van koorts, in combinatie met hoesten, loopneus, keelpijn, hoofdpijn of spierpijn. Griep is een luchtwegeninfectie, die veroorzaakt wordt door het griepvirus.

Kou gevat?
Denk je griep te hebben omdat je niet warm genoeg gekleed was? Geef je te dunne winterjas maar niet de schuld. Griep ontstaat niet door de kou, maar door een virus. Het komt wél vaker voor in de wintermaanden, maar dit is omdat we dan vaker dicht bij elkaar zitten.

Griepcheck
Twijfel je op dit moment zelf of je de griep hebt? Via griepcheck, een initiatief van Nederlands Huisartsen Genootschap, weet jij binnen no time of je ‘m te pakken hebt of niet.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten