Voorverpakte fruitsalades zijn een uitkomst, maar we couldn't help but wonder... Is het net zo gezond als het fruit dat je zelf snijdt en direct opeet?

Is voorgesneden en voorverpakt fruit ongezonder?

Dit is wat een hoogleraar ervan zegt

Ze liggen hier op veel bureau's op de Glamour-redactie: plastic bakjes met stukken ananas, mango, papaya(!), en allerlei soorten meloenen. Voorverpakte fruitsalades zijn een uitkomst, maar we couldn't help but wonder... Is het net zo gezond als het fruit dat je zelf snijdt?

Ja, meent prof. dr. Martijn B. Katan, hoogleraar voedingsleraar aan de VU. Voor minder vitamine C in het voorgesneden fruit hoef je niet bang te zijn, dat is te verwaarlozen. Fruit en groenten verliezen sowieso wat vitamen naar mate het langer wordt bewaard. Er wordt niks op het fruit gespoten waardoor het langer houdbaar is, alleen appels kregen een badje in vitamine C (calcium ascorbaar) om verkleuren tegen te gaan. Het enige waar het gesneden fruit gevoeliger voor is, zijn bacteriën. In een hele vrucht kunnen deze zich moeilijker vermenigvuldigen; gesneden in stukken gaat dat een stuk sneller áls het fruit buiten de koeling ligt. Vandaar dat de temperatuur in de fabriek waar sla, mango en paprika's worden gesneden er laag is. Ook de vrachtwagens hebben grote koelcellen. En, de toestroom naar de supermarkten gaat non stop door. Als jij een bakje ananas koopt, wordt dat direct doorgeseind naar de fabriek zodat de schappen niet leeg komen te liggen. Voorgesneden fruit in de supermarkt ligt daarmeestal niet lang. 

Dus als je je voorgesneden fruitsalade koud bewaard en het zo snel mogelijk eet, haal je alle goede voordelen van fruit eruit. 

Meer lezen?  
5 recepten met aardbeien die je deze zomer nog wilt uitproberen
Hilarisch! Deze moestuintjes zijn letterlijk een GROOT succes
Door dit eten waren mensen in jouw geboortjes jaar groot fan

 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten