Het is en blijft altijd de grote hamvraag: mag je wel of geen alcoholische versnaperingen nuttigen wanneer je antibiotica slikt.

Mag je nu wel of geen alcohol drinken terwijl je antibiotica slikt?

Just sayin'

Het is en blijft altijd de grote hamvraag: mag je wel of geen alcoholische versnaperingen nuttigen terwijl je antibiotica slikt? Want tja, je bent op een feestje en de wijntjes roepen je naam. Maar je blaasontsteking roept ook nog steeds je naam en je hebt geen zin in nare bijwerkingen. En daarom zoeken wij het antwoord op de vraag.

Wel of niet?
Heel globaal genomen is het antwoord: je hoeft niet bang te zijn voor (heftige) bijwerkingen als je een wijntje drinkt wanneer je antibiotica slikt. Alleen daar zitten, hoe kan het ook anders, wel haken en ogen aan. Zo wordt het genezingsproces vertraagd door de consumptie van alcohol.

Denk aan je lever
Waarom? Zowel antibiotica als alcohol wordt door de lever afgebroken. Dat betekent dat de lever dubbel zo hard moet werken en de antibiotica minder goed zijn werk kan doen. Doordat alcohol ook capaciteit vraagt van de lever, kan de spiegel van het geneesmiddel hoger worden. Je kunt dus wel drinken, maar slim is het niet. Daarnaast is antibiotica niet alleen twijfelachtig in samengang met alcohol, maar ook met hevige inspanning. 

Nu even niet
In sommige gevallen is het echt niet handig om alcohol te drinken in relatie met antibiotica. Als je de volgende namen op je antibioticaverpakking ziet staan, moet je ver weg blijven van wijn en bier: Metronidazol, Ketoconazol, Cefamandol, Griseofulvine.

Bijwerkingen
Wanneer je in dit geval wel alcohol drinkt, kun je bijwerkingen krijgen als huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, overgeven, duizeligheid en hartritmestoornissen. Grijp ook niet meteen naar de wijnfles als je je laatste tablet hebt geslikt. Wacht twee dagen, pas dan is je lever weer toe aan alcohol. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten