Bringing GLAMOUR into your daily life!

Mannelijke en vrouwelijke topvoetballers gaan in Noorwegen hetzelfde verdienen

En nu maar hopen dat veel landen volgen

Mooi nieuws uit Noorwegen, en dat op Wereldmeisjesdag! De Noorse voetbalbond trekt het salaris van mannelijke en vrouwelijke topvoetballers gelijk. De mannen staan een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af aan de vrouwen, waardoor in het vervolg bij de mannen en vrouwen hetzelfde bedrag wordt bijgeschreven op de bankrekening. 

Nog nooit eerder gedaan
"In Noorwegen vinden we gelijkheid erg belangrijk, dus ik denk dat dit goed is voor het land en de sport", aldus Joachim Walltin van de Noorse spelersvakbond. Volgens Walltin schrijft de voetbalbond hiermee geschiedenis aangezien er in de voetbalwereld nog nooit een akkoord als dit is bereikt. 

Salarisverhoging (en niet zo'n beetje ook)
En dat betekent een flinke upgrade in salaris voor de vrouwen. De totale pot van de vrouwen stond eerst op 3,1 miljoen kroon (omgerekend €330.000), dat wordt nu 6 miljoen kroon (€640.000). Dat is dus bijna een verdubbeling voor hun verdiensten. 

Bedankt
Caroline Graham Hansen
, de aanvoerder van het Noorse nationale team, is blij met dit nieuws, zo laat ze op Instagram weten. Graham Hansen bedankt haar mannelijke collega's: "Dit was misschien een klein gebaar voor jullie om te doen, een gebaar dat jullie waarschijnlijk niet voelen in jullie maandsalarissen. Maar dit betekent de wereld voor ons! Voor ons team! Voor onze sport!", aldus Graham Hansen.  

Dromen waarmaken
Ze vervolgt: "Maar bovenal voor alle vrouwelijke sporters in de wereld, die hetzelfde werk doen als mannen maar minder betaald krijgen. Dankjewel voor het laten zien dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Dankjewel dat wij onze dromen nu makkelijker kunnen najagen."

Salariskloof
Een mooi gebaar van de mannelijke topvoetballers in Noorwegen, maar ook een nodig gebaar. Anno 2017 is er namelijk nog steeds sprake van een enorm loonverschil tussen mannen en vrouwen. Met een verschil van 16,1 procent verdienen mannen in hun leven gemiddeld €300.000 meer dan vrouwen. Dat moet en kan beter, toch? 

Powered by Women
Dat vinden wij wel. Daarom heeft Glamour deze maand wereldwijd het Powered By Women-issue uitgebracht. Dit nummer is in alle 17 landen waar Glamour verschijnt 100 procent door vrouwen gemaakt. Met dit nummer willen we vrouwelijk talent stimuleren en een statement maken voor feminisme (stom woord, maar wel toepasselijk).

Wereldmeisjesdag
Gelukkig zijn wij niet de enigen die ervoor strijden dat mannen en vrouwen gelijke kansen verdienen. De Verenigde Naties riep in 2012 Wereldmeisjesdag in het leven. Een internationale dag waarop elk jaar op 11 oktober wordt stilgestaan bij de genderongelijkheid in de wereld.

Oneerlijk verdeeld
Een belangrijke dag om de kansen voor vrouwen te stimuleren. Niet alleen in de Westerse wereld, maar ook in derdewereldlanden. Want dagelijks worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisjes zijn. Oneerlijk en niet meer van deze tijd. 

Benieuwd naar het vrouwenvoetbal in Nederland? Glamour sprak 3 ladies van het Nederlandse vrouwenteam.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten