Onderzoek wijst uit: alles wat je dacht te weten over calorieën is onjuist
Blendle tipt een artikel van Rob Dunn
Kunt niet voorspellen
De auteur van het artikel, Rob Dunn, stelt dat je niet (makkelijk) kunt voorspellen hoeveel calorieën je per maaltijd binnenkrijgt:
“De spijsvertering is een veel te complex proces om zomaar in naakte cijfers te kunnen omzetten. Het aantal calorieën dat de labels van voedingsproducten vermelden, kan door vele oorzaken aanzienlijk verschillen van het aantal dat we werkelijk uit die voeding halen.”
Ander lichaam, andere inname
Als er op een verpakking staat dat een product 200 kilocalorieën bevat, betekent dat niet dat iedereen 200 kilocalorieën binnen zou krijgen. “Voor de ene mens is een caffè latte een caloriebom, voor de andere niet,” aldus Dunn.
Achterhaald systeem
Het systeem dat nu gebruikt wordt om het aantal calorieën per voedingsproduct te berekenen en op de verpakking te zetten, is volgens Dunn achterhaald en vaak onjuist. Recent onderzoek laat zien dat er meer factoren zijn die de opname van calorieën beïnvloeden.
Veel factoren in het spel
Om precies erachter te komen hoeveel calorieën je lichaam uit voedsel haalt, moet je rekening houden met extreem veel factoren. Iedereen heeft bijvoorbeeld een ander aantal bacteriën in zijn darmen die de spijsvertering ondersteunt. Ook kan het koken, bakken of opwarmen van voedsel verschillende effecten hebben op het aantal calorieën dat je lichaam opneemt.
Te complex
Of we ooit foutloos kunnen berekenen hoeveel kilocalorieën jouw lichaam opneemt, ziet Dunn pessimistisch in: “Het verteringsproces blijkt zo enorm complex en rommelig te verlopen, dat we waarschijnlijk nooit een formule zullen vinden die het aantal calorieën onfeilbaar zal kunnen weergeven.”